ΕΛΛΑΔΑ

Ατέλειωτες οι καταγγελίες για τη μη καταβολή των τριετιών!

Πληθαίνουν οι καταγγελίες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων από εργαζομένους κυρίως στις εταιρίες εργολαβίας, φύλαξης και καθαριότητας για την καταβολή των τριετιών.

Οι εργοδότες βρίσκουν νέους τρόπους και εκβιαστικές πρακτικές προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή από 1/1/2024 της αύξησης των μισθών, που προκύπτουν από την επαναφορά της υποχρεωτικής καταβολής του επιδόματος τριετών, μετά την ψήφιση του ν. 5053/2023. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, μια σειρά από εταιρίες, προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που είχαν εργασιακή προϋπηρεσία πριν από το 2012, η οποία πάγωσε με την περιβόητη ΠΥΣ 6/2012. Έτσι, μόλις εμφανίζουν τα ένσημά τους ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, αντί να λάβουν τη σχετική αύξηση βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες στον δρόμο…

Αλλες εταιρίες εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας με πονηρό τρόπο, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός, χωρίς τριετίες, συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελής παροχή. Αρκετές εταιρίες μάλιστα στις τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων φροντίζουν να προσθέσουν και όρο υποχρέωσης των εργαζομένων να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, αλλιώς θα απολύονται.

«Δηλαδή, ακόμα ένας εκβιασμός προστίθεται στους εργαζομένους. Όπως είναι φανερό, οι εταιρίες μετέρχονται κάθε αθέμιτης και παράνομης πρακτικής, προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική καταβολή των τριετιών, να αποθαρρύνουν τους εργαζομένους να τις διεκδικήσουν και να συνεχίζουν να τους πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό, χωρίς τριετίες» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα απευθυνθεί και στο ΣΕΠΕ, προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες αυτές πρακτικές.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες την Τρίτη – Που θα ρίξει λασποβροχές

evosmos

Ηλιόλουστα Χριστούγεννα – Στους 20 βαθμούς η θερμοκρασία

evosmos

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Ομοφυλόφιλος φίλος, μεγάλος ζεν πρεμιέ στην Ελλάδα με φίλησε στα ξαφνικά – Τον κλώτσησα!

evosmos

Leave a Comment