ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοί είναι οι εγκέφαλοι της μεγάλης απάτης με το ΦΠΑ και τις επιστρεπτέες προκαταβολές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Ο Κωσταντίνος Ψήλος, ο «βοηθός» του Θεόδωρος Λανταβός και τα 22 τσιράκια! Ο γάμος με την Στάρ Ελλας, οι 30 εικονικές εταιρείες και οι 131 τραπεζικοί λογαριασμοί. Η προκλητική ζωή μέσα στην χλιδή και το μοιραίο λάθος που πρόδωσε το Colpo Grosso.

Σήμερα, όλοι οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη δράση τους. Μάλιστα, ήδη έχει καταθέσει η Μ.Π., κάτοικος Κερατσινίου, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 3.000 ευρώ.

Οι οικονομικές γνώσεις τους ήταν τέτοιες που θα τις ζήλευαν ακόμα και οι σπουδαιότεροι CEO μεγάλων χρηματοοικονομικών εταιρειών, με τα νήματα να τα κινεί ένας 51 ετών επιχειρηματίας, ο οποίος είχε παντρευτεί τη Σταρ Ελλάς 2017, Μαρία Ψηλού, ο Κωνσταντίνος Ψηλός.

Η «Συμμορία των 11» πιάστηκε στη φάκα της οικονομικής αστυνομίας μετά από πολύμηνη έρευνα και ενδελεχή έλεγχο της δαιδαλώδους διαδρομής του χρήματος μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο εταιρειών.

Οι εταιρείες σχεδιάστηκαν και συστήθηκαν το 2018 από κοινού από τον Κ. Ψηλό, τον Α.Β. και τον Δ.Μ. Στη συνέχεια, στην εγκληματική οργάνωση εντάχθηκαν πολλά άτομα ακόμη ενώ, αρχές του 2022 ανέλαβε οργανωτικό ρόλο ο Κ.Χ. Σιγά-σιγά η συμμορία απαριθμούσε 11 μέλη, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκαν άλλα 25 άτομα.

Η χλιδή που απολάμβαναν ήταν τέτοια που πεταγόντουσαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άνοιγαν πριβέ πολυτελείς μπουτίκ, όπως της Louis Vuitton στη Βιέννη, ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πανάκριβα αντικείμενα του πόθου…Το ζευγάρι βίωσε μια μοναδική εμπειρία χλιδής, καθώς ο Ψηλός έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, έχοντας κλείσει την μπουτίκ μόνο για πάρτη τους, ενώ ο ίδιος απολάμβανε sushi και σαμπάνια.

psilos

Όμως η πολυτελής αυτή ζωή έμελλε να είναι και η αρχή του τέλους της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Τότε ήταν που εκπρόσωπος εμπορίας αυτοκινήτων μεταβίβασε σε εταιρεία ΙΚΕ τον Αύγουστο του 2020 ένα πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας Porsche Cayenne E-Hybrid SUV, με τραπεζικά εμβάσματα τμηματικώς, δύο των 50.000 ευρώ, ένα των 20.000 ευρώ, και ένα των 14.000 ευρώ, ήτοι συνολικής αξίας 134.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα των διωκτικών αρχών, το εν λόγω τζιπ μεταβιβάστηκε στη σύζυγο του Κωνσταντίνου Ψηλού και το χρησιμοποιούσε η πρώην Σταρ Ελλάς, Μαρία Ψηλού. Σημειώνεται ότι το αυτοκίνητο κατασχέθηκε στην οικία του ζευγαριού στο Ελληνικό την περασμένη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου.

Πώς έστησαν την κομπίνα

Οι κατηγορούμενοι άνοιγαν σωρηδόν εταιρείες τεχνολογίας, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. και επιστρεπτέες προκαταβολές και μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων κατάφεραν να βγάλουν πολλά εκατομμύρια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το «ξέπλυμα» των χρημάτων που εισέπρατταν είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι, αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιρειών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης περιγράφεται αναλυτικά στα σχετικά έγγραφα που συντάχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στα οποία σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδιαίτερη «αδυναμία» στην τεχνολογία, καθώς όλες οι εικονικές εταιρείες τους ήταν σχετικές με αυτή.

Εμπόριο ηλεκτρονικών συσκευών

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για την υλοποίηση του σκοπού συγκρότησης, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι συνέστησαν, διαδοχικά, εταιρείες με δραστηριότητες, κατά περίπτωση, το “Λιανικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Εξαρτημάτων”, “Χονδρικό Εμπόριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περιφερειακού Εξοπλισμού Υπολογιστών και Λογισμικού”, “Χονδρικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Ανταλλακτικών τους”, “Εμπορικοί Αντιπρόσωποι Η/Υ, Υπηρεσίες Εμπόριο Ηλεκτρονικών Ειδών”, “Αγορά Χρόνου Ομιλίας”, στις οποίες ως εκπρόσωποι διαχειριστές δήλωναν κυρίως περιφερειακά μέλη».

«Διαχρονικά μετέβαλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή την διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης».

Ως προς τη μέθοδο για την υλοποίηση των δράσεων, οι εταιρείες (shell-companies) που διαχειρίζονταν τα μέλη της οργάνωσης, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.423 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά 13.545.119 ευρώ αντιστοίχως, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, πραγματοποιούσαν δε τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ.

«Με τη διαδικασία αυτή πέτυχαν να εισπράξουν 5.426.106 ευρώ. Επίσης, με σύσταση επιχειρήσεων κυρίως σε ανύπαρκτα πρόσωπα εισήγαγαν, σύμφωνα με τραπεζικά δεδομένα, από εταιρείες με έδρες σε χώρες Κ-Μ προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ και με μεθοδεύσεις πέτυχαν να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ» αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα.
Διαβάστε τους διαλόγους του εγκεφάλου της σπείρας

Στις 23 Μαΐου 2023 ο ηλικίας 51 ετών, φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας, Κωνσταντίνος Ψηλός, συνομιλεί με μία γυναίκα λέγοντας:

«Θυμάσαι τους λογαριασμούς, εκεί υπήρχανε κάποια χρήματα τα οποία είχαν δεσμεύσεις. Μπράβο, εγώ τώρα επειδή έχουμε μία τέτοια που θα τις βγάλουν τις δεσμεύσεις. Θέλω όμως για να μην τους στείλω σε άλλα ντι άλλων να σου στείλω ένα EXCEL με τους λογαριασμούς. Να δούμε. Είναι 13 εταιρείες, να δούμε σε ποιες εταιρείες υπάρχουν λεφτά οπότε μην τους βάλω να ασχοληθούνε με κάποια που δεν έχει λεφτά μέσα. Μετά ναι, εμείς θα κάνουμε το WINBANK, μετά μόλις απελευθερώνεται ο λογαριασμός. Σου στέλνω εγώ το EXCEL τώρα, σε κάνα εικοσάλεπτο θα σε ξαναπάρω τηλέφωνο μόλις σου στείλω τη λίστα με τις εταιρείες και τους λογαριασμούς ή μπορεί να φέρνω και του τέτοιου από εκεί να κάνει κατευθείαν μεταφορά μέσα στην τράπεζα, να συνεννοηθούμε να πηγαίνει σε δικό μας… δηλαδή όλες έχουν δέσμευση. Και όλες έχουν από την εφορία. Δεν έχει νόημα… αν το κάνει για μία το κάνει για όλες κατάλαβες;».

Σε άλλη συνομιλία ο φερόμενος ως εγκέφαλος επικοινωνεί με συγκεκριμένο πρόσωπο και ενδιαφέρεται για μία συγκεκριμένη εταιρεία με δραστηριότητα μεταξύ άλλων στο εμπόριο συσκευών κινητής τηλεφωνίας και το νεοσύστατο ηλεκτρονικό κατάστημα:

Κ. Ψηλός: «Σας είχε πάρει τηλέφωνο ο Άρης πριν λίγο να σας πει για ένα πρόγραμμα της EPSILON. Λοιπόν, εμείς ανοίγουμε τώρα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Ναι, να συνδέεται με το E-SHOP που έχουμε, με τη σελίδα που τώρα τη φτιάχνουμε».

psilosnew1 psilosnew2555

Σημειώνεται, ότι ανάμεσα στα άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την απάτη είναι και ο 48χρονος Θεόδωρος Λανταβός, πρώην σύντροφος της τραγουδίστριας Σάσας Μπάστα.

lantavos

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παράβαση των νόμων περί όπλων, επιβλαβών φαρμάκων και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ, παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 23 άτομα.

Ειδικότερα, ως προς την απάτη που αφορά στον Φ.Π.Α., οι εταιρείες που διαχειρίζονταν τα μέλη, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας Φ.Π.Α. 16.000.426,39 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά αξίας 13.545.119,26 ευρώ, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιούσαν τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις Φ.Π.Α.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη εισέπραξαν συνολικά 5.426.106 ευρώ, ως επιστροφή Φ.Π.Α. για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α. αξίας 13.548.387 ευρώ.

Όσον αφορά την απατηλή εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση κατέστησε 69 οντότητες παράνομα δικαιούχων των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά 9.695.525,34 ευρώ, ενώ μέσω ακόμη 13 εταιρειών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον 3.582.066 ευρώ.

Για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους, είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιρειών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών τεχνολογίας. Επίσης, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό του επιπέδου ετοιμότητας και υψηλής τεχνογνωσίας της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι τα μέλη της, μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2023, προέβησαν στη σύσταση 30 εικονικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ενταχθούν σε επιδοτούμενο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι, βασικό μέλος της οργάνωσης στον τομέα της προμήθειας με πλαστά έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη σύσταση των εταιρειών είχε συλληφθεί την 18-05-2023 από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας καθώς αναζητούνταν με εντάλματα σύλληψης και διωκόταν καταδικαστικές αποφάσεις, για φοροδιαφυγή δια της μη απόδοσης Φ.Π.Α., πλαστογραφία και συγκρότηση – ένταξη εγκληματικής οργάνωσης για διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών .

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαίων Εισαγγελέων.

ΠΗΓΗ: edolio5.blogspot.com

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Συντάξεις Απριλίου: Νωρίτερα η πληρωμή λόγω του Καθολικού Πάσχα – Όλες οι ημερομηνίες

evosmos

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΝΩΣΤΟΣ 35ΧΡΟΝΟΣ YOUTUBER ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΜΕΑ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΣΟΣΙΑΛ ΜΙΝΤΙΑ! ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 7 ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΚΑΙ 4 ΚΙΝΗΤΑ!

evosmos

Αυτό το ήξερες; – Πώς βγήκε η έκφραση είναι «από τζάκι»;

evosmos

Leave a Comment