ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ – ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 12 ΕΤΩΝ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ

Ελεύθερος μέχρι το Εφετείο ο Δημήτρης Λιγνάδης αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν δύο ένορκοι και μία σύνεδρος).

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, η απόφαση για αναστολή στην έφεση ελήφθη με πλειοψηφία 4 προς 3, με μειοψηφούντες 2 ενόρκους και μία δικαστή οι οποίοι έκριναν ότι ο ηθοποιός πρέπει να παραμείνει στη φυλακή.

Το δικαστήριο όρισε για την έξοδο του Δημήτρη Λιγνάδη από τη φυλακή τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε 1, 6 και 20 του μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, καθώς και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να καταβάλει έως τις 23 Ιουλίου.

“Ντροπή σας, ξεφτίλες” φώναξαν από την πλευρά των θυμάτων και μελών του ακροατηρίου.

Τελική ποινή 12ετους κάθειρξης επέβαλε το ΜΟΔ στον Δημήτρη Λιγνάδη για δύο βιασμούς 17χρονων αγοριών το 2015.

Η απόφαση για τα κατά συγχώνευση δώδεκα χρόνια κάθειρξης ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3 με έναν ένορκο, την πρόεδρο του δικαστηρίου και μια τακτική δικαστή να διατυπώνουν την γνώμη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να καταδικαστεί συνολικά σε έντεκα χρόνια κάθειρξη.

Ο Εισαγγελέας ζήτησε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση για τον άλλοτε επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου κρίνοντας ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρξει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 17 μήνες προσωρινής κράτησης.

Η τελική απόφαση που θα λάβει σε λίγο το Δικαστήριο θα είναι και η πλέον κρίσιμη για την προσωπική ελευθερία του καταδικασθέντος καθώς αν δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα βρεθεί εκτός φυλακής ενώ αν αρνηθεί το δικαστήριο, θα παραμείνει στην φυλακή.

Ποινή κάθειρξης 10 ετών επέβαλε το δικαστήριο για τον βιασμό ανηλίκου στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μεταξουργείο το 2015 και ποινή 5 ετών για τον βιασμό ανηλίκου στην Επίδαυρο το ίδιο έτος.

Οι δικαστές με πλειοψηφία 4-3 έκριναν πως αυτές οι ποινές πρέπει να είναι η τιμωρία του ηθοποιού για τις δύο πράξεις βιασμού που τον έκριναν ένοχο.

Η κάθειρξη των 5 ετών είναι η μικρότερη που προβλέπεται.

Το δικαστήριο έχει αποσυρθεί προκειμένου να ορίσει την κατά συγχώνευση ποινή που θα επιβάλλει στον 58χρονο καλλιτέχνη.

Ο εισαγγελεας πρότεινε συνολική ποινή 12 ετών .

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίζει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου και με πλειοψηφία 5-2 της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που είχε ζητήσει νωρίτερα η υπεράσπιση του ηθοποιού που κρίθηκε ένοχος για δύο πράξεις βιασμού και αθώος για άλλες δύο.

Επί των ποινών ο Εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή 12 ετών κάθειρξης για κάθε πράξη βιασμού.

Να σημειωθεί ότι το ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινής είναι τα 15 έτη, ενώ η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή είναι της 5ετους φυλάκισης.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα την απόφαση του επί των ποινών που θα επιβάλλει για κάθε πράξη βιασμού που κρίθηκε ένοχος ο ηθοποιός.

Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό από αυτά που αιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κωνσταντίνος Κούντριας.

«Θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» ανέφερε ο εισαγγελέας ζητώντας να μην αποδεχθεί το δικαστήριο ούτε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ούτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ο κριθείς ένοχος για δύο βιασμούς κατά ανηλίκων Δημήτρης Λιγνάδης.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα Μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Η διαδικασία συνεχίζεται με το δικαστήριο να έχει αποσυρθεί για να αποφασίσει επί των ελαφρυντικών.

Η αρχική ενημέρωση:

Ένοχος κατά πλειοψηφία για τους δυο από τους τέσσερις βιασμούς που τον οδήγησαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκε πριν από λίγο ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης.

Το δικαστήριο μετά από διάσκεψη τριών και πλέον ωρών αποτιμώντας τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας έκρινε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για το κακούργημα του βιασμού σε βάρος δύο ανήλικων αγοριών.

Σύμφωνα με την απόφαση η πρόεδρος και η εξ αριστερών δικαστής είχαν τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί αθώος για το σύνολο των κατηγοριών.

Νωρίτερα η πρόεδρος είχε από έδρας είχε ανακοινώσει ότι ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος ομόφωνα για τον τέταρτο καταγγέλλοντας ο οποίος δεν εμφανίστηκε να καταθέσει και κατά πλειοψηφία αθώος για μια ακόμα πράξη βιασμού.
Όπως φάνηκε από την απόφαση που εκφώνησε η πρόεδρος του δικαστηρίου Παναγιώτα Γιούπη οι τακτικοί δικαστές και οι ένορκοι δεν πείστηκαν από τα υπερασπιστικά επιχειρήματα που προέβαλε ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του αρνούμενος ότι έχει τελέσει τις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, η οποία ήταν η μικρότερη που διαθέτει το Πρωτοδικείο για την εκδίκαση υποθέσεων αρμοδιότητας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Κατά την εκφώνηση της απόφασης παρόντες ήταν οι δύο από τους τρεις καταγγέλλοντες που περίμεναν με αγωνία στην απόφαση των δικαστών και ξέσπασαν σε λυγμούς όταν άκουσαν την απόφαση. Παρούσα και η φίλη του Δημήτρη Λιγνάδη, Ελένη Κούρκουλα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Mε τρία ποτά δε γίνεσαι λιώμα, με άλλα γίνεσαι. Mad Clip: Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις από την ημέρα θανάτου του

evosmos

ΣΟΚ στην Φθιώτιδα: ΕΙΧΕ ΑΓΙΟ! Σκυλιά δάγκωσαν παιδάκι και το έστειλαν στο νοσοκομείο

evosmos

Ούρλιαζε ο Παπαδάκης με το μπέρδεμα του Λάζου στα κάλαντα: Δεν είπα αυτό που νομίζετε – ΒΙΝΤΕΟ

evosmos

Leave a Comment