ΕΛΛΑΔΑ

Η Μάγχη της Ελλάδας: Ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που περνάει κάτω από τη θάλασσα βρίσκεται στην Πρέβεζα

Η Μάγχη της Ελλάδας βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και ενώνει την Στερεά Ελλάδα με την Ήπειρο. Πόσα χρόνια χρειάστηκε η κατασκευή της, πόσο κόστισε και τι μήκος έχει;

Ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που περνάει κάτω από τη θάλασσα βρίσκεται στην Πρέβεζα. Πρόκειται για την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου, που συνδέει το θαλάσσιο στενό μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου στον Αμβρακικό κόλπο και αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή, τους ταξιδιώτες και τους κατοίκους.

Από Jean Housen - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32286828

Το θαλάσσιο στενό του Αμβρακικού μέχρι το 2002 συνδέονταν μόνο ακτοπλοϊκά (με ferry boat και διαδρομή διάρκειας περίπου 30 λεπτών), με συχνά προβλήματα λόγω θαλασσοταραχών, ανυπαρξίας νυχτερινών δρομολογίων και πολύωρης αναμονής το καλοκαίρι που η κίνηση αυξανόταν.

Το έργο εξαγγελλόταν προεκλογικά επί δεκαετίες. Αρχικά, οι ντόπιοι επιθυμούσαν μια εναέρια καλωδιωτή-κρεμαστή γέφυρα. Όμως το 1991 ανακοινώθηκαν οι πρώτες μελέτες του αρμόδιου υπουργείου , που αφορούσαν υποθαλάσσια σήραγγα μήκους 600 μέτρων, από τη θέση Κυανή Ακτή Πρέβεζας μέχρι το Άκτιο Αιτωλοακαρνανίας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε τελικά το καλοκαίρι του 1995 και ολοκληρώθηκε το 2002. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 59 εκατομμύρια ευρώ και θεωρείται από τα πιο κοστοβόρα δημόσια έργα στην Ελλάδα, μετά την Εγνατία Οδό, την Αττική Οδό και τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης (Ρίο-Αντίρριο).

Η σήραγγα έχει συνολικό μήκος περίπου 1.600 μέτρα (τα 910 υποθαλάσσια) και μέγιστο βάθος 27 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Χρειάζεται περίπου 1,5 λεπτό για τη διάσχισή της, με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 60 χλμ./ώρα. Η διέλευση πεζών και ποδηλάτων απαγορεύεται, όπως και φορτηγών με επικίνδυνα φορτία.

Από Jean Housen - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32286829

Για τη διέλευση απαιτείται η πληρωμή διοδίων και ο σταθμός διοδίων βρίσκεται στο Άκτιο. Η διαδρομή παρακολουθείται από κάμερες κλειστού κυκλώματος και καταγράφονται όλα τα στοιχεία της σήραγγας (θερμοκρασία, κραδασμοί, επίπεδα CO2 κλπ.).

Το υποθαλάσσιο τμήμα της σήραγγας αποτελείται από 8 «σπονδύλους» από οπλισμένο σκυρόδεμα, με μέγιστο μήκος 134.5 μέτρα και πάχος τοιχωμάτων 1 μέτρο και είναι τα μεγαλύτερα κινητά αντικείμενα που κατασκευάστηκαν ποτέ στην Ελλάδα, ενώ μετά την κατασκευή τους μεταφέρθηκαν στην ακριβή τους θέση με τη βοήθεια της άνωσης.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, έγιναν και ενισχύσεις στον πυθμένα της θάλασσας πριν την τοποθέτησή τους και αφού μπήκαν στην τελική τους θέση, στερεώθηκαν και καλύφθηκαν πλήρως για μεγαλύτερη προστασία από τα θαλάσσια στοιχεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τσιμέντο της σήραγγας αντέχει χρονικά για 100 χρόνια και σε σεισμό μεγέθους έως 8 Ρίχτερ.

Δείτε την σήραγγα σε πλάνα από drone & αυτοκίνητο

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ο ΤΣΑΚΩΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ. ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΧΑΣΑΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ. Ο ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 60ΧΡΟΝΗ (ΦΩΤΟ)

evosmos

Σέρρες: Η αρχαία τραγωδία μέσα από τη ματιά Γάλλων καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης

evosmos

Περήφανοι όλοι οι Έλληνες: Στην κορυφαία τετράδα του κόσμου μετά από 13 χρόνια η Εθνική πόλο γυναικών

evosmos

Leave a Comment