ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός – Καύσωνας: Χτυπάει «40αρια» το θερμόμετρο με ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο

Με «40αρια» μας αφήνει ο Ιούλιος, αλλά και δροσιά στα ανατολικά λόγω του μελτεμιού – «Ψήθηκε» και η Ευρώπη σε αρκετά σημεία της την Τρίτη – Δείτε χάρτες με τις μέγιστες κι ελάχιστες θερμοκρασίες στη χώρα
Ο καύσωνας είναι, πλέον, εδώ, το θερμόμετρο ανεβαίνει καθημερινά σε όλη τη χώρα και από τους 38-39 βαθμούς που αναμένεται να φτάσει σήμερα, σαν μέγιστη θερμοκρασία, την Πέμπτη θα ξεπεράσει, κατά τόπους, τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε τροχιά ανόδου, πάντως, παραμένει ο υδράργυρος αυτή την εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Μπορεί, λοιπόν, στη χώρα μας να καταγράφουμε φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν μόνο τοπικά τους 38° και το μελτέμι να δροσίζει την Ανατολική Ελλάδα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης όμως η θερμοκρασία είναι υψηλότερη έως και 10°C σε σχέση με τις φυσιολογικές/κλιματικές τιμές.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη την Τρίτη 28 Ιουλίου και ενδεικτικά αναφέρουμε περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Στην Ισπανία καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως 41°C και στην Κεντρική Ευρώπη έως 35°C, όπου συνδυάστηκαν με υψηλές τιμές υγρασίας που ανέβασαν τον δείκτη δυσφορίας κοντά στους 40°C.

TempEU_28072020

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον χάρτη που ακολουθεί οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Μεσόγειο κινούνται προς την Κεντρική Ευρώπη, και προς το τέλος της εβδομάδας θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα στη βορειοδυτική Ευρώπη, ψυχρές αέριες μάζες κινούνται γρήγορα ανατολικά και θα οδηγήσουν σε έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου.

kairos_kausonas

Παράλληλα το μελτέμι στο Αιγαίο θα συνεχίσει να πνέει ισχυρό και την Τετάρτη, φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ. Ο επόμενος χάρτης δείχνει την αιτία της διατήρησης του μελτεμιού, καθώς συνδυάζονται οι υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μικρά Ασία.

anemoi_aigaio_kairos

Η χώρα θα είναι «καμίνι», λοιπόν, μέχρι και το Σάββατο, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στα ύψη, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιοχές και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, καθώς και των περισσότερων χωρών της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης τουλάχιστον έως και το Σάββατο 01/08.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 – Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι δύσκολες ημέρες θα είναι και οι τρεις τελευταίες του μήνα (29, 30 και 31), ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική, κυρίως, Ελλάδα, καθώς ο υδάργυρος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς. Κορύφωση του καύσωνα θα έχουμε την Πέμπτη.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1500 μέτρων την Τρίτη 28/07 και το Σάββατο 01/08 και πιο συγκεκριμένα η απόκλιση των θερμοκρασιών τους από τις κανονικές για την εποχή τιμές τους.

Με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές αέριες μάζες. Επισημαίνεται ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών που τη Δευτέρα 27/07 κυμαίνονται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, βρέθηκαν 2 με 3 βαθμούς πάνω από αυτά την Τρίτη 28/07 και 6 με 7 βαθμούς πάνω από αυτά το Σάββατο 01/08.

kairos_kausonas_xartis

kausonas_kairos_xartis_meteo

Έτσι, ο μήνας Ιούλιος μας αποχαιρετά με ζεστό καιρό και θερμοκρασίες στα ύψη που ευνοούν μόνο όσους βρίσκονται σε περίοδο διακοπών.

Στον πίνακα που ακολουθεί  μπορείτε να δείτε την  άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις τάσεις καιρού για τις πιο θερμές ημέρες,  29,  30 και  31 Ιουλίου

ioulios_tetarti_kausonas

kausonas_kairos_pempti_wxcharts

kairos_kausonas_paraskeui

Μέχρι και 40 βαθμούς η θερμοκρασία την Τετάρτη – Βόρειοι άνεμοι 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικά αυξημένες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια. Βόρειοι άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες. Τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 38, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 16 έως 39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 38, με εξαίρεση τη Νότια Πελοπόννησο όπου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 39 με 40 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 37, και στα νησιά του Αιγαίου από 19 έως 37 βαθμούς, αλλά στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ τοπικά και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 1 με 2 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΌΤΙΟΙ με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς.

kairos_pempti_kausonas_emy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-07-2020 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 01-08-2020
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

kausonas_kairos_emy_friday

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Σταυρουλάκης Αντώνης: Θα είμαι υποψήφιος με τη Μαρία Μανούκα με το συνδυασμό «Μαζί στην Ανάπτυξη του Δήμου Ελ. Κορδελιού Ευόσμου»

evosmos

Τρεις ώρες αναζητούσε η αστυνομία μια γυναίκα που… καθάριζε τη ντουλάπα της!

evosmos

«Κλείδωσε την πόρτα και του είπε να κατεβάσει το παντελόνι» – Σοκάρει η υπόθεση βιασμού στη Δράμα

evosmos

Leave a Comment