ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Λευκός Πύργος: Πώς λεγόταν πριν πάρει το όνομα που έχει σήμερα;

O ιστορικός-διπλωματούχος ξεναγός, της σχολής ξεναγών στην Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Σαρμανιώτης, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και του Λευκού Πύργου.

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας το 315 π.Χ περίπου. Η πόλη πηρέ το όνομά της από τη γυναίκα του βασιλιά Κασσάνδρου, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Ο Λευκός Πύργος είναι το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1350μ.Χ. Kάποια στιγμή ο Λευκός Πύργος γίνεται φυλακή βαρυποινιτών και μελλοθάνατων. Mε το αίμα των μελλοθάνατων βαφόταν ο Πύργος και έτσι ονομάστηκε Κόκκινος Πύργος ή Πύργος του αίματος.

O Πύργος ονομάστηκε λευκός, τη δεκαετία του 1880. H παλιά παραλία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1870 μ.Χ. Η Θεσσαλονίκη ορίζεται από την θάλασσα, είναι ένα φυσικό λιμάνι.

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είδε ποτέ τη Θεσσαλονίκη διότι πέθανε το 323 π.Χ στη Βαβυλώνα και το 315 π.Χ ιδρύεται η πόλη και είναι ο πιο σπουδαίος Μακεδόνας.

Στις 18 Οκτωβρίου 1912 ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης τορπιλίζει ένα οθωμανικό θωρηκτό, το “Φετίχ Μπουλέντ”. Μετά από 8 μέρες ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την πόλη στις 26 Οκτωβρίου 1912. Τότε ο ελληνικός στρατός παίρνει το κατάρτι και το τοποθετεί στη κορυφή του Λευκού Πύργου.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Νίκος Ξανθόπουλος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του ηθοποιού

evosmos

Θα αποβληθεί απο τη Δικαιοσύνη η παράνομη Δικαστίνα του Έβρου;

evosmos

Νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Ασπίδα προστασία για νησιά και βραχονησίδες που εποφθαλμιά ο Ερντογάν – Η «ανάσταση» των πανίσχυρων ελικοπτέρων NH-90

evosmos

Leave a Comment