ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου οι εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές – Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ

Πριν καν δούμε τον νέο ΕΝΦΙΑ του 2020, το υπουργείο Οικονομικών «πατάει γκάζι» στα συνεργεία των πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, να καταθέσουν άμεσα, έως την επόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, τις εισηγήσεις τους για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν το 2021.

Οι εργασίες των εκτιμητών είχαν διακοπεί εδώ και μισό χρόνο, αφότου ξέσπασε η πανδημία. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε όμως να «ξεπαγώσει» τις διαδικασίες.

Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, οι περισσότεροι εκτιμητές έχουν ήδη έτοιμες τις προτάσεις τους, όσον αφορά στις αναπροσαρμογές των Τιμών Ζώνης στη χώρα. Για αυτό άλλωστε η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει ότι το έργο των εκτιμητών ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 23:59.
Οι εκτιμητές που έχουν οριστικοποιήσει τις εισηγήσεις τους στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, δύνανται να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην τεχνική έκθεση, όπως την υπογραφή και σφραγίδα με καταχωρημένο τον αριθμό πιστοποίησης, προκειμένου το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης να είναι συμβατό με τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ωστόσο οι ήδη υποβληθείσες, ως οριστικές, εισηγήσεις για την Τιμή Ζώνης και την αξία οικοπέδου, δεν δύνανται να τροποποιηθούν.

Eκτός από τις αναπροσαρμογές όμως των Τιμών Ζώνης που ήδη υφίσταντο, έργο των εκτιμητών είναι να ορίσουν για πρώτη φορά Τιμές Ζώνης και σε 3.000 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν. Και σε περιπτώσεις όπως αυτές αναμένεται εκτόξευση των φόρων αφού, για παράδειγμα, προνομιούχα οικόπεδα σε Σαντορίνη ή Μύκονο κλπ θα πάψουν να φορολογούνται σαν …αγροτεμάχια σε λιγότερο περίοπτες περιοχές.

Το επόμενο βήμα θα είναι, έως τέλος του έτους και με βάση τις εισηγήσεις, να πάρει τις αποφάσεις του το Υπουργείο Οικονομικών:

(α) για αύξηση των τιμών όπου πρέπει να φτάσουν στις αγοραίες. Αυτό έπρεπε να είχε συμβεί ήδη το 2018 αλλά η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «κλώτσησε το τενεκεδάκι» για μετά

(β) την εφαρμογή των νέων Τιμών Ζώνης στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων Ακινήτων.

Το πότε και πώς θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί και από τι θα δείξουν οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ότι εφόσον οι αντικειμενικές επρόκειτο να αυξηθούν, ο ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να μειωθεί 8%-10%. Είναι άγνωστο όμως πλέον, μετά και την πανδημία, ποια θα είναι η τάση των Τιμών Ζώνης, που αποτελούν την βάση υπολογισμού όλων των φόρων. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει επιπλέον και εάν οι αυξημένες Τιμές Ζώνης θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 ή όχι, αλλά και από πότε θα ισχύσει για τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κλπ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Στα ύψη στο πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή που «καίει» από 1,60 ευρώ

evosmos

Άγρια… μεταμεσονύκτια κόντρα Πολάκη με Χατζηνικολάου – Για αρχή ας μάθει ο «δημοσιογράφος» πως γράφεται το «συγγνώμη»

evosmos

Κόμπλεξ ανωτερότητας: γιατί κάποιοι ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ συμπεριφέρονται με αλαζονεία

evosmos

Leave a Comment