ΕΛΛΑΔΑ

Ο πληθωρισμός στα ύψη και τον Μάιο

Νέο άλμα για τον πληθωρισμό τον Μάιο ο οποίος σκαρφάλωσε στο 11.3% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τoν Μάιο διαμορφώθηκε στο 11,3%, που είναι 1,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Απρίλιο που είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Η τιμή του φυσικού αερίου σπάει κάθε ρεκόρ καταγράφοντας αύξηση 172,7%, του ηλεκτρικού ρεύματος ακολουθεί με 80,2% του πετρελαίου θέρμανσης με 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών με 36,6%.

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές και σε πολλά από τα βασικά είδη διατροφής.

Ειδικότερα, με τιμές πάνω από τον μέσο πληθωρισμού του μήνα καταγράφονται τα έλαια και τα λίπη, με αύξηση κατά 23,2%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, τα οποία καταγράφουν αύξηση της τιμής τους κατά 14,1%, τα κρέατα, με αύξηση 13,8%, το ψωμί και τα δημητριακά, με αύξηση κατά 13,4% και τα λαχανικά, οι τιμές των οποίων καταγράφουν αύξηση 13%. Όλα αυτά τα είδη επηρεάζονται άμεσα από την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία που έχει αυξήσει υπερβολικά τις τιμές στα δημητριακά, τους σπόρους, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στις τιμές των νωπών φρούτων (10,8%), των αφεψημάτων (καφές, κακάο, τσάι) κατά 6,3%, των λοιπών τροφίμων κατά 7,3%, του μεταλλικού νερού και των χυμών φρούτων (5,6%), της ζάχαρης και της σοκολάτας (4,7%), ενώ μαζί με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 5,4% και στα στερεά καύσιμα δηλαδή τα καυσόξυλα και τα πέλλετ.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα του καλαθιού του πληθωρισμού, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στην υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται και με την τιμή των καυσίμων και του ηλεκτρικού. Ειδικότερα, οι τιμές για τις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο καταγράφουν αύξηση κατά 22,8% και με πλοίο κατά 17,7%, οι τιμές σε ξενοδοχεία-πανσιόν-πανδοχεία καταγράφουν αύξηση 22,2%, οι τιμές σε θέατρα και κινηματογράφους έχουν αύξηση 13,9%, οι τιμές στα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία 4,1%, ενώ και το λεγόμενο πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση τιμών κατά 8,4%. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται ακόμη στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κατά 11,7% και των καινούργιων κατά 8,7%.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Κοινωνία Ώρα MEGA: Εκτός εκπομπής η Ανθή Βούλγαρη – Τι συνέβη

evosmos

Κως: Νέο βίντεο δείχνει τον 32χρονο και την Αναστάζια να βγαίνουν από το σπίτι του

evosmos

Χαλκιδική: Η ανακοίνωση της κατασκήνωσης όπου εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού

evosmos

Leave a Comment