ΕΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Δείτε τα ποσά – Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια

Την αύξηση των ποσών του επιδόματος θέρμανσης και την περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων της συγκεκριμένης παροχής σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη νέα χειμερινή περίοδο (2022-2023), σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Επιπλέον, προγραμματίζεται η παροχή νέων κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τη θέρμανση, μέσω της χορήγησης φθηνότερου πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και μέσω της αύξησης του επιδόματος θέρμανσης μέχρι και 100% για περίπου 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονταν μέχρι τον περασμένο Απρίλιο με φυσικό αέριο.
Στόχος θα είναι η «στροφή» από τη θέρμανση με πηγές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο σε θέρμανση με πετρέλαιο, προκειμένου συνολικά περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά να επιλέξουν πετρέλαιο και άλλα μη ενεργοβόρα μέσα θέρμανσης.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βασίζεται στις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για τη νέα σεζόν 2022-2023 αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» τον Οκτώβριο κοντά στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο.
Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο το εγχείρημα διαχείρισης του κόστους θέρμανσης 700.000 νοικοκυριών με φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι το περυσινό σχήμα των επιδοτήσεων (20 ευρώ από το κράτος και 20 από τη ΔΕΠΑ) κρίνεται ανεπαρκέστατο τη νέα χειμερινή περίοδο για την κάλυψη του προβλήματος, όταν οι διεθνείς τιμές κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, ίσως και σε υψηλότερα επίπεδα.
Τα ποσά

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, η ενίσχυση που θα δοθεί για τη σεζόν 2022-2023 θα είναι αυξημένη και θα επεκταθεί σε περισσότερα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, το ελάχιστο και το μέγιστο ποσό του επιδόματος, από τα 100 έως τα 750 ευρώ που διαμορφώθηκε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, δεν αποκλείεται να κυμανθεί μεταξύ 150 και 1.000 ευρώ τη νέα χειμερινή περίοδο. Ειδικά για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης και όσους πάψουν να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους και στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα, μη ενεργοβόρα, το ποσό του επιδόματος θα είναι διπλάσιο τη νέα χειμερινή περίοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη. Επιπλέον, τα όρια ετήσιου εισοδήματος βάσει των οποίων επιλέγονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 10% έως 30%, προκειμένου να λάβουν το αυξημένο επίδομα περισσότερα νοικοκυριά που ανήκουν στη λεγόμενη «μεσαία τάξη». Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης τη νέα χειμερινή περίοδο θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ακτινογραφία
Την περίοδο 2021-2022 επίδομα θέρμανσης έλαβαν 827.575 δικαιούχοι στους οποίους καταβλήθηκαν συνολικά περίπου 174 εκατ. ευρώ, καθώς το επίδομα το πήραν και νέοι δικαιούχοι που προέκυψαν είτε από τη διεύρυνση των κριτηρίων, εισοδηματικών και περιουσιακών, είτε λόγω της χορήγησης του επιδόματος σε νέες κατηγορίες πολιτών που χρησιμοποιούν άλλες μορφές θέρμανσης, όπως φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση ή καυσόξυλα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι καταναλωτές που πήραν επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης ανήλθαν συνολικά σε 641.839 ΑΦΜ και έλαβαν επιδότηση 129,1 εκατ. ευρώ ή 201 ευρώ ανά ΑΦΜ. Εκείνοι που επιδοτήθηκαν για τη θέρμανσή τους με λοιπά καύσιμα ανήλθαν συνολικά σε 185.736 ΑΦΜ και έλαβαν επιδότηση 35,8 εκατ. ευρώ ή 193 ευρώ ανά ΑΦΜ. Το ελάχιστο δε ποσό ήταν για φέτος τα 100 ευρώ και ανώτατο τα 750 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια
Όσον αφορά στα όρια του ετήσιου εισοδήματος που ισχύουν προς παρόν με βάση τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις και μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα, έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

α) Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο έχει διαμορφωθεί σε 14.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ανήλθε στα 20.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων ήταν 22.000 ευρώ.
β) Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο διαμορφώθηκε στις 3.000 ευρώ.

Έτσι, τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες ανήλθαν σε:

* 23.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο,

* 26.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα,

* 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα,

* 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα,

* 25.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο,

* 28.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα,

* 31.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα,

* 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα.

Περιουσιακά κριτήρια

Την περίοδο εξάλλου 2021-2022 διευρύνθηκαν και τα περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για τη χορήγηση του επιδόματος, αφού τα όρια συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα αυξήθηκαν από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ “ΣΦΑΞΙΜΟ” Ο ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Μάνος Δασκαλάκης μας δουλεύει – Έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας με τη Ρούλα Πισπιρίγκου

evosmos

Τραγική η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα: Ανακοινώθηκε έλλειμμα 187,5%! – Η πλέον κατεστραμμένη οικονομία της ΕΕ

evosmos

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 18χρονος για επικίνδυνη οδήγηση μετά από καταδίωξη

evosmos

Leave a Comment