ΕΛΛΑΔΑ

Πλειστηριασμοί 2024: Ποιοι επιχειρηματίες χάνουν τα βιομηχανικά τους ακίνητα στη Μακεδονία

Με 2.160 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς έκανε «ποδαρικό» η νέα χρονιά στη Μακεδονία, ενώ αναμένεται να αναρτηθούν περισσότερα σφυριά κατά τη διάρκεια του 2024 που αφορούν είτε σε νέα ακίνητα είτε σε μεταφερόμενα λόγω των αναστολών.

Ανάμεσα στα χιλιάδες ακίνητα, περιλαμβάνονται και ηχηρά ονόματα βιομηχανιών που κάποτε αποτελούσαν πυλώνες της οικονομίας και τα τελευταία χρόνια δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση, παίρνοντας τον δρόμο των πλειστηριασμών μετά από χρέη, αναζητώντας δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία στον κλάδο τους. Η πλειοψηφία των βιομηχανικών ακινήτων που αναμένεται να αλλάξουν χέρια βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία με 41 αναρτημένους πλειστηριασμούς. Ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 13 σφυριά και η Δυτική Μακεδονία με 4 αντίστοιχα.

Το ακριβότερο σφυρί για Alfa Wood Πίνδος
Το πιο ακριβό ακίνητο που βγαίνει στο σφυρί στις 24 Ιανουαρίου είναι αυτό της βιομηχανίας ξυλείας Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά, με τιμή εκκίνησης στα 13,3 εκατ. ευρώ. και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Η εταιρεία των οικογενειών Αδαμόπουλου και Αγοραστού, μια από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας ξυλείας στη χώρα, βρίσκεται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών από τα τέλη του 2019.

alfawood

Το σφυρί αφορά ένα αγροτεμάχιο στην κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαυραναίων του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, Γρεβενών, στη θέση «Μαγούλα» που έχει ολική έκταση 107.646τ.μ., επί του οποίου βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούνται από 34 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ. που έχουν ανεγερθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1987 έως και το 2010 για την κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας. Mε βάση την έκθεση εκτίμησης υπάρχουν αρκετά ακόμη αυθαίρετα κτίσματα.

Το αγροτεμάχιο είναι περιφραγμένο με βάση και κορμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικούς πασσάλους με πλέγμα, στο μεγαλύτερο μέρος της περίφραξης, εκτός από τμήμα της κύριας όψης στην οποία υπάρχει κορμός περίφραξης από οπλισμένο σκυρόδεμα και σιδερένιο κιγκλίδωμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με το αγροτεμάχιο και τα κτίρια της βιομηχανικής εγκατάστασης, στον πλειστηριασμό περιλαμβάνονται και πλήθος μηχανημάτων και εργαλείων.

Η «Καπνική Μιχαηλίδης»
Το επόμενο «τσιμπημένο» σφυρί στις 28 Φεβρουαρίου αφορά το εκτός λειτουργίας βιομηχανικό συγκρότημα της «Καπνικής Μιχαηλίδη» στο Κιλκίς με τιμή εκκίνησης στα 6.491.000 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Αν και υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας καπνού με ιστορία 136 ετών και ένα από τα δυνατά ονόματα στη διεθνή αγορά του κλάδου, το 2016 η εταιρεία οδηγήθηκε στην κατάρρευση, μετά από κατηγορίες των τραπεζών που την δάνειζαν για έλλειμμα αποθεμάτων σε σχέση με τις επίσημες δηλώσεις της, αφότου ελέγχθηκε.

kapniki_kilkis

Στο σφυρί βγαίνει ένα γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ. μετά του επ΄αυτού κτιριακού συγκροτήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ. Βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο), του Δήμου Παιονίας.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν τμήμα μίας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνών που ωστόσο δεδομένης της χρήσης των κτισμάτων που περιλαμβάνει δύναται να λειτουργήσει και ως αυτόνομο ακίνητο. Οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής δόμησης και κάλυψης 64.909,93 τ.μ. και 45.329,64 τ.μ. αντίστοιχα και περιλαμβάνουν το βιομηχανοστάσιο. Πιο αναλυτικά, το βιομηχανοστάσιο αποτελεί ένα ισόγειο κτίσμα, ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θαλάμους τεχνητής ωρίμανσης, γραφειακούς χώρους και βοηθητικούς χώρους (κουζίνα,WC και χώροι προσωπικού).

Εκ νέου στο σφυρί η «Νήματα Θεσσαλονίκης»
Στις 12 Ιανουαρίου βγαίνει εκ νέου στο σφυρί το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας «Νήματα Θεσσαλονίκης» με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης και μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς 1.112.349,25 ευρώ. H εταιρεία με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης τo 2014 κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης.

nimata-thessalonikis-a

Πρόκειται για βιομηχανικό γήπεδο έκτασης βάσης τίτλου 40.018,50 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου, του δήμου Κιλκίς. Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη επιχειρηματική κινητικότητα, παρά την πτώση της τελευταίας δεκαετίας λόγω της κρίσης. Χαρακτηριστικά, έχει παρατηρηθεί η ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή, ενώ πρόσφατα ανενεργά ακίνητα άλλαξαν χέρια και ξεκίνησαν δραστηριότητα.

Το μέγεθος των κτιρίων επί του ακινήτου είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέσο μέγεθος μιας παραγωγικής μονάδας (συνολικώς κτισμένα τετραγωνικά μέτρα ανέρχονται σε 13.594,16 τ.μ., + 10.567,59 τ.μ χωρίς υπόγειο = 24.161,75 τ.μ.). Ο φέρων οργανισμός είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και παρά την παλαιότητά του, το κτίριο έχει ελάχιστες φθορές, ενώ δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια κακοτεχνιών ή κατασκευαστικών αστοχιών.

Τον Μάιο η ΕΝΙΜΕΞ
Μετά τους άγονους πλειστηριασμούς κατά των βιομηχανικών ακινήτων, οικοπέδων και άλλων ιδιοκτησιών της εταιρείας ΕΝΙΜΕΞ, έρχεται νέο σφυρί στις 8 Μαΐου 2024 για την μονάδα παραγωγής στο Κιλκίς, με τιμή με τιμή πρώτης προσφοράς στα 598.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για ένα γήπεδο εμβαδού 4.599τ.μ., που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Κοινότητας Σταυροχωρίου, του Δήμου Κιλκίς. Εντός του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί βιομηχανικός χώρος, εμβαδού 1.592 τ.μ. και όλα τα λοιπά συστατικά και παραρτήματα καθώς και όλα τα εμπεπηγμένα και εμπηγησόμενα μηχανήματα. Σύμφωνα με την έκθεση τεχνικής αξιολόγησης, στο παραπάνω γήπεδο ανεγέρθηκε βιομηχανικό κτίριο παραγωγής μετρητών και εξαρτημάτων φυσικού αερίου συνολικής επιφανείας που προσμετράται στη δόμηση 2.270,98 τ.μ. και επιφανείας κάλυψης 2047,15 τ.μ.

enimex

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 με έδρα στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, με δραστηριότητα στον σχεδιασμό και στην κατασκευή βαλβίδων, συστημάτων μέτρησης και ρύθμισης, μετρητών αερίου και πακέτων CNG για εφαρμογές πετρελαίου και αερίου. Κατείχε μάλιστα ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά όπως φαίνεται, η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με τις τελευταίες οικονομικές της καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ να αφορούν τη χρήση 2012.

Τον Ιούλιο το σφυρί για «Μάρμαρα Ουργαντζίδη Α.Ε.»
Αντιμέτωπη με το ηλεκτρονικό σφυρί στις 3 Ιουλίου 2024 είναι η εταιρεία «Μάρμαρα Ουργαντζίδη Α.Ε.» στην περιοχή του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης με τιμή πρώτης προσφοράς 1.490.000 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα τη doValue.

Σε πλειστηριασμό βγαίνει ένα γήπεδο συνολικής έκτασης 24.035 τ.μ. το οποίο έχει δημιουργηθεί από την συνένωση 4 γηπέδων. Επί του ενιαίου γηπέδου έχουν ανεγερθεί κτίριο αποθήκης, συνολικής επιφάνειας 3.150 τ.μ., ενώ κατασκευάστηκε κτίριο επεξεργασίας μαρμάρων, συνολικής επιφάνειας 1.880 τ.μ. Σε επαφή με το κτίσμα αυτό υπάρχει ο βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος αποτελείται από δύο μεταλλικές δεξαμενές, δύο μεταλλικά σιλό και έναν οικίσκο κατασκευασμένο από πάνελς για τη στέγαση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του. Το ακίνητο βρίσκεται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Θεσσαλονίκης.

marmara

Η εταιρία «ΜΑΡΜΑΡΑ ΟΥΡΓΑΝΤΖΙΔΗ Α.Ε.» βρίσκεται περισσότερα από 20 χρόνια στον χώρο των φυσικών και τεχνητών πετρωμάτων, αποτελώντας έναν σημαντικό παίκτη στον ελληνικό κλάδο μαρμάρου. Κύρια δραστηριότητα της εταιρίας είναι η εξόρυξη και η επεξεργασία μαρμάρων από τα ιδιόκτητα λατομεία της, στη Δράμα. Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη αποτελούνται από δύο διαφορετικά κτίρια, το ένα κτίριο είναι η μονάδα παραγωγής και το άλλο φιλοξενεί τον εκθεσιακό χώρο και την αποθήκη. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την πλατφόρμα των πλειστηριασμών, η εταιρεία θα έρθει αντιμέτωπη με το σφυρί επί όλων των παραπάνω ακινήτων με αναγκαστική κατάσχεση για 400.000 ευρώ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Η Αστυνομία διέψευσε την άγρια επίθεση πίτμπουλ – Τι έγινε πραγματικά

evosmos

Παρέδωσαν την υφαλοκρηπίδα στην Τουρκία – Πήγαν τις «κόκκινες γραμμές» από τα 150 ν.μ. στα 6 ν.μ!

evosmos

Θύμα οπαδικής βίας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ – Δύο συλλήψεις για τον ξυλοδαρμό του

evosmos

Leave a Comment