ΕΛΛΑΔΑ

Πως θα εκδίδονται άμεσα οι νέες συντάξεις – Τι θα γίνει με τις 300.000 υποθέσεις που εκκρεμούν

Την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής των εκκρεμών συντάξεων δρομολογεί ο ΕΦΚΑ, καθώς σήμερα εκκρεμούν περίπου 150.000 κύριες συντάξεις και άλλες τόσες περίπου επικουρικές.

Συγκεκριμένα, ο e-ΕΦΚΑ μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολογούν ένα σχέδιο όπου η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με ένα μόλις ραντεβού.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει αρχικώς με την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των Ταμείων. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τέλος του έτους – στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος –, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων των ασφαλισμένων.

Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος θα κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης και μέσα σε 24 ώρες το σύστημα θα του κανονίζει ραντεβού για το πότε θα λάβει τη σύνταξή του. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος κάνει αίτηση για απονομή σύνταξης συμπληρώνοντας μια αίτηση χωρίς δικαιολογητικά. Στη συνέχεια, μέσα στις επόμενες 24 ώρες το σύστημα ενημερώνει τον ασφαλισμένο ότι σε έναν μήνα ή δύο το πολύ θα του καταβληθεί η σύνταξή του. Έτσι η απονομή της σύνταξης θα γίνεται με προγραμματισμένο ραντεβού.

Στόχος είναι έως το τέλος του έτους η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται άμεσα, ενώ για τις υπόλοιπες συντάξεις που εκκρεμούν η κεντρική επιδίωξη είναι σταδιακά, εφόσον ψηφιοποιούνται ανά κατηγορία, να εκδίδονται μέσα σε τρεις μήνες.

Άμεσα θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών (δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων) και των μηχανικών, ενώ τον Νοέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα Άτλας οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων.

Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης Άτλας στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους. Έτσι, όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω e-mail χωρίς κανένα δικαιολογητικό, καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο. Στόχος είναι η ψηφιακή απονομή σύνταξης να καταργήσει τη χρόνια απονομή της σύνταξης και την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Βόλος: 5χρονο κοριτσάκι υπέστη ανακοπή – Διακομίστηκε στην Αθήνα

evosmos

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική με νέο άλμα των κρουσμάτων – 1 στα 2 αφορά άτομα κάτω των 40

evosmos

Lockdown: Πότε θα επιστρέψει η ζωή μας στην κανονικότητα

evosmos

Leave a Comment