ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΧΟΥΤΙ! ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΡΑ!

Συναγερμός μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με το Λιμενικό να έχει αποστείλει επείγον σήμα προς τα ελληνικά καράβια στην περιοχή.

Σε επείγουσα ειδοποίηση προς τα πλοία υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων, τα οποία κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν προέβη σήμερα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού Σώματος, προτρέποντάς τα να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης.

Το επείγον αυτό σήμα που εξέδωσε η υπηρεσία, έρχεται σε συνέχεια της κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών από αντάρτες Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Στο σήμα της, το οποίο κοινοποίησε στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, η αρμόδια διεύθυνση του Λιμενικού συστήνει στα ελληνικά πλοία να πραγματοποιούν, κατά το δυνατό, νυχτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Συνιστάται, δε, να παραμένει στη γέφυρα του πλοίου μόνο το απαραίτητο πλήρωμα, με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος να παραμένουν μακριά από τα ανοιχτά μέρη του πλοίου.

Νωρίτερα σήμερα, την επομένη της συγκρότησης από την Ουάσινγκτον πολυεθνικής δύναμης προστασίας της ναυσιπλοΐας, υψηλόβαθμο στέλεχος των ανταρτών Χούθι απείλησε εκ νέου με στοχοποίηση και εμπορικών πλοίων. «Κάθε χώρα που δρα εναντίον μας, θα δει τα πλοία της να γίνονται στόχοι μας στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Αλ-Άλαμ, το αραβόφωνο δίκτυο της επίσημης τηλεόρασης στο Ιράν.

Οι Χούθι λένε ότι θα υποχωρήσουν μόνο όταν το Ισραήλ επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα. Οπως υποστηρίζουν, τα χτυπήματά τους θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν «οικονομικό πόνο» στους συμμάχους του Ισραήλ, αναγκάζοντάς τους να πιέσουν στο να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του παλαιστινιακού θύλακα.

Στυλιανίδης: «Μείζον πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία»
Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας θα ελεγχθεί, λόγω των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τις κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ο υπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Αναφερόμενος στην απόφαση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν κάποια πλοία γύρω από τη Νότια Αφρική, αναστέλλοντας προσωρινά, για λόγους ασφαλείας, τις διελεύσεις των πλοίων από το σημείο, εκτίμησε ότι «κάτι τέτοιο θα ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων, με αύξηση της τιμής των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή, ανατρέποντας την έως τώρα συζήτηση και τα δεδομένα για το πώς θα τιθασεύσουμε τον παγκόσμιο πληθωρισμό».

Όσον αφορά, εξάλλου, στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακοινώσουν τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα μια συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των Σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία, δήλωσε πως το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματούχους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Ανακοίνωσε δε ότι η χώρα μας δεν είναι στην πρώτη φάση, αλλά είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια διεθνή πρωτοβουλία, καθώς «η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια χώρα στη ναυτιλία».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΣΟΚ στην Ρωσία: Ρομπότ έσπασε το δάχτυλο αγοριού σε τουρνουά σκακιού

evosmos

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε ΓΑΔΑ και Μεταγωγών η πρώτη νύχτα των κρατούμενων Χρυσαυγιτών – Πότε θα οδηγηθούν στα κελιά

evosmos

Ρόδος: Σοκάρει η περιγραφή του ομαδικού βιασμού 31χρονης Αγγλίδας από 4 Βέλγους

evosmos

Leave a Comment