ΕΛΛΑΔΑ

Το λάθος που κάνουν όλοι οι Έλληνες όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι -Ποιο είναι το πρόστιμο

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η οδήγηση με το βλέμμα στραμμένο στην οθόνη του κινητού, με τους οδηγούς να αγνοούν τους κινδύνους που ενέχει αυτή η συνήθειά τους.

Δεν έχουν τέλος τα στραβά και ανάποδα στους ελληνικούς δρόμους, με αναρίθμητους οδηγούς να καταστρατηγούν κάθε διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, υιοθετώντας μια συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο εαυτούς αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Πού να πρωτοσταθεί κανείς; Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, στους επικίνδυνους ελιγμούς, ή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ;

Πρόκειται για παραβάσεις που ανέκαθεν γνώριζαν μεγάλη… δημοφιλία στη χώρα μας, προκαλώντας «πονοκεφάλο» στις αρμόδιες αρχές οι οποίες συνεχίζουν αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να καταστήσουν ασφαλέστερους τους δρόμους.

Τα τελευταία, βέβαια, χρόνια η λίστα με τις τροχαίες παραβάσεις που συνδέονται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα, έχει εμπλουτιστεί και με μια ακόμα ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια που υιοθετείται από τη συντριπτική πλειονότητα των οδηγών. Πρόκειται για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου όταν βρισκόνται πίσω από το τιμόνι.

Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν ότι η ανάγνωση ενός μηνύματος ή σύνταξη ενός νέου στο smartphone απαιτεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, και ως εκ τούτου είναι σχεδόν απίθανο να γίνει το κακό. Οι μελέτες, ωστόσο, έχουν καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα.

Ενδεικτική είναι μια μελέτη της NHTSA (Οργανισμός για την Οδική Ασφάλεια των ΗΠΑ), που έδειξε ότι η μέση διάρκεια ανάγνωσης ή αποστολής ενώ μηνύματος μέσω smartphone κατά τη διαδικασία οδήγησης αντιστοιχεί σε 4,6 δλ. όσο δηλαδή χρειάζεται ένα ΙΧ προκειμένου να διανύσει μια απόστασης ίση με το μήκος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, με ταχύτητα 88,5 χλμ./ώρα.

Εύκολα, λοιπόν, κανείς αντιλαμβάνεται ότι με το βλέμμα στραμμένο στην οθόνη του κινητού για την ανάγνωση ενός μηνύματος, το αυτοκίνητο, ουσιαστικά, κινείται… ακυβέρνητο, και ως εκ τούτου μπορεί εύκολα να στήσει «παγίδα θανάτου» σε έναν συμπολίτη μας.

Πολλοί ξεχνούν, μάλιστα, ότι η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση απαγορεύεται αυστηρά από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

Οι μοναδικές περιπτώσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το smartphone μας ενώ οδηγούμε είναι εφόσον αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή συνδεδεμένο αποκλειστικά με ασύρματα ακουστικά, μιας και τα καλώδια των ενσύρματων μπορεί να μπλεκτούν στα χέρια του οδηγού, αποτελώντας αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Self test: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Ποιοι το δικαιούνται, για ποιες κατηγορίες είναι υποχρεωτικό

evosmos

“ΒΟΜΒΑ”! Βούλευμα ανατροπή για το Μάτι: Για κακούργημα 5 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής

evosmos

Κομποσκοίνι: Τι είναι και πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά

evosmos

Leave a Comment