ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ

Φάρμακο-ελπίδα κατά του κορωνοϊού-Σπουδαία ανακάλυψη από τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρη Τζουβελέκη

Καινούργιο πολλά υποσχόμενο νέο φάρμακο κατά του κορωνοϊού που βρίσκεται στην φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών, φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρη Τζουβελέκη.

Πρόκειται για σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη με την ονομασία ΑΝ-19 (sobetirome) και αποτελεί προϊόν συνεργασίας με τον διακεκριμένο καθηγητή Πνευμονολογίας του παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίου Yaleτων ΗΠΑPr.NaftaliKaminnsi.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ.Τζουβελέκη «τα αποτελέσματα της μελέτης μας καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο υπό δοκιμή φάρμακο είναι αποτελεσματικό έναντι της πνευμονικής ίνωσης καθώς και της οξείας πνευμονικής βλάβης,γιατί προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα από επιβλαβή ερεθίσματα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις».

Σε σχέση με την δράση του οίδιος δηλώνει στη «Γ»: «Η συγκεκριμένη δράση που προανέφερακαι αφορά στην θωράκιση του πνεύμονα από τις ινώσεις που αποτελεί και το μείζον πρόβλημα που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε όταν κάποιος προσβληθεί από την νόσο covid -19 το καθιστά μοναδικό, συγκριτικά με τα κυκλοφορούντα και δοκιμασθέντα φάρμακα έναντι του κορωνοϊού. Είναι προφανές πως αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που λειτουργεί μέσω της προστασίας του οργάνου στόχου του ιού δηλαδή του πνεύμονα»

Είναι σημαντικό ότι η κλινική μελέτη έλαβε στις 22/07/20 την επίσημη έγκριση από τον από τον FDA. Επιπρόσθετα η επικείμενη κλινική μελέτη έχει γνωστοποιηθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA-EuropeanMedicinesAgency) και έχει ήδη λάβει αριθμό πρωτοκόλλου : EudraCTnumber 2020-002353-17.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της μελέτης θα ανοίξει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως.Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την μελέτη στις ΗΠΑ, κλινική μελέτη και στην Ελλάδα», τονίζει ο Α. Τζουβελέκης

Με «βαρύ» βιογραφικό και ισάξιο επιστημονικό εκτόπισμα, ο εξαιρετικός επιστήμονας που τιμά το Πανεπιστήμιο Πατρών, εξηγεί γιατί ο υπό κλινικές δοκιμές φαρμακευτικός παράγων θα πλήξει τον κορωνοιό: «Όπως ήδη γνωρίζετε, η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού 2019 [COVID-19] και το επαγόμενο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) έχουν προκαλέσει έως τώρα παγκόσμια υγειονομική κρίση και ανησυχίαΟ συγκεκριμένος φαρμακευτικός παράγων βασίστηκε σε πειραματικά δεδομένα της ερευνητικής ομάδας της οποίας ηγήθηκα προ 5ετίας κατά τη διάρκεια των μετα-διδακτορικών μου σπουδών στο πανεπιστήμιο Yale, αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σε ένα από τα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά του κόσμου, το Nature Medicine το 2018 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29200204) και στοχεύει αποτελεσματικά στην προστασία του πνεύμονα. Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε εισέλθει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο χαρακτηρίζεται από συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και από νεότερο ηλικιακά πληθυσμό. Δυστυχώς, έως σήμερα, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές και ειδικές αντι-ιικές θεραπείες ικανές να εμποδίσουν την πρόοδο της νόσου. Συνεπώς, υπάρχει αδήριτος ανάγκη για έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία που θα προστατεύει το όργανο στόχο (πνεύμονας) και θα παρέχει χρόνο στον οργανισμό να αντιμετωπίσει την λοίμωξη. Αυτή ακριβώς είναι και η καινοτομία του συγκεκριμένου υπό δοκιμή φαρμάκου».

Ο ίδιος εξηγεί, γιατί είναι σημαντική η συνεργασία και να συνεχιστούν οι κλινικές δοκιμές εν παραλλήλω με το Πανεπιστήμιο του Yale,«Αν επιτευχθεί η παράλληλα κλινική μελέτη στις ΗΠΑκαι στην Ελλάδα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας καθώς θα πρόκειται για την πρώτη μελέτη που θα γίνει σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ και θα δοθεί η δυνατότητα να έρθει στην Ελλάδα ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο.

Η μελέτη αναμένεται να είναι πολυκεντρική στην οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν 5 από τα κυριότερα δημόσια νοσοκομεία, με κέντρο αναφοράς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.Η ερευνητική μας ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την οικονομική στήριξη της μελέτης.», δηλώνει ο κ. Τσουβελέκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» για τη μελέτη αυτή έχει ενημερωθεί και ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών,Χρήστος Μπούρας, ο οποίος φέρεται να ενθαρρύνει τη συγκεκριμένη προσπάθεια. gnomip.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Πότε το 13033 μπορεί να «αρνηθεί» την έξοδο

evosmos

ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ! ΒΥΘΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ! ΦΤΩΧΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΣΤΑ 3,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2022 – ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΠΑΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

evosmos

Πατέρας ή κάθαρμα; «Άμα του κουνιόταν…» – Η δήλωση ντροπή του πατέρα του 53χρονου παιδεραστή

evosmos

Leave a Comment