ΕΛΛΑΔΑ

7 στους 10 ζουν με λιγότερα από 1.000 εuρώ τον μήνα: Αuτοί είναι οι πραγματıκοi μισθοi στην Ελλάδα

Οι μισθοί στην Ελλάδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς 7 στους 10 παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ καθαρά.
Αν και μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνει λιγότερα από 600 ευρώ καθαρά, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι 7 στους 10 έχουν τριψήφιο καθαρό μισθό, δηλαδή κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Τελικώς στην Ελλάδα, περισσότερα από 2.000 ευρώ καθαρά, λαμβάνουν αυτή τη στιγμή μόλις 83.500 εργαζόμενοι ή το 3,6% του συνόλου.

Τα στοιχεία είναι απογραφικά και προέρχονται από το σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας. Αποτυπώνουν τις μισθολογικές καταστάσεις των εκατοντάδων χιλιάδων εργοδοτών της χώρας, γι’ αυτό και θεωρείται ότι αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα της αγοράς.

Τι αναφέρουν τα στοιχεία για τους μισθούς στην Ελλάδα
Τα στοιχεία που δηλώνονται αφορούν τις μεικτές αποδοχές, αλλά, αν αφαιρεθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, προκύπτουν και τα καθαρά, οπότε συντάσσεται ο ακόλουθος πίνακας:

Το γεγονός ότι οι 18 στους 100 εξακολουθούν να ζουν με λιγότερα από 700 ευρώ καθαρά, οφείλεται στο γεγονός ότι η μερική απασχόληση εξακολουθεί να απορροφά σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων. Με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο -πιθανότατα στα 820-830 ευρώ- θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο αυτό το ποσοστό.

Πού κυμάνθηκαν οι μισθοί στην Ελλάδα το 2023
Οι 3 στους 10 κυμαίνονται μεταξύ των 820-1150 ευρώ καθαρά, ενώ το ανησυχητικό για την αγορά εργασίας είναι ότι μόνο 433.000 εργαζόμενοι σπάνε το φράγμα των 1150 ευρώ καθαρά προς τα πάνω.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

“ΟΛΕΘΡΙΑ ΣΧΕΣΗ” ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΓΚΟΜΕΝΟΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ – ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΦΟΝΙΚΟ

evosmos

Αιγαίο: Σκοτωμένα βρέθηκαν άλλα δυο δελφίνια – Τουρκικά σκάφη καταγγέλλει η οργάνωση «Αρχιπέλαγος»

evosmos

Τρόμος στην Μεσόγειο: Εμφανίστηκε ο πιο φονικός καρχαρίας του κόσμου

evosmos

Leave a Comment