ΚΟΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑ

Στους 346.000 οι θάνατοι από COVID-19 στην Δυτ. Ευρώπη έναντι 85.000 στην Ανατολική: Που οφείλεται η «χαοτική» διαφορά;

Στο 4:1 κινείται η αναλογία των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού στην δυτική Ευρώπη σε σχέση με την ανατολική όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Πιο ειδικά από την αρχή της κρίσης της πανδημίας στην ανατολική Ευρώπη ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει στους 85.000 έναντι 346.000 στην δυτική Ευρώπη και δύο περιοχές οι οποίες έχουν το ίδιο περίπου πληθυσμό.

Να σημειωθεί πως μόνο οι Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία έχουν 195.000 νεκρούς από τον COVID-19 χώρες που πληθυσμό περίπου ίδιο με αυτό της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ως ανατολική Ευρώπη περιλαμβάνονται οι χώρες Λευκορωσία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Μολδαβία, Ρουμανία, Αλβανία, Σκόπια, Ρωσία, Σλοβακία και Ουκρανία.

Μάλιστα ο κατά πολύ χαμηλότερος αριθμός θανάτων στην ανατολική Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με τα κρούσματα στην ίδια περιοχή τα οποία κινούνται σε υψηλά επίπεδα κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι η ανθεκτικότητα της πληθυσμιακής ομάδας στην ασθένεια είναι υψηλότερη από αυτή της δυτικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η ανατολική Ευρώπη κατέγραψε πάνω από 82.000 κρούσματα σε μία ημέρα κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε πάνω από 1.500 θανάτους ημερησίως, κατά μέσο όρο.

Η Ρωσία, η Πολωνία και η Ουκρανία βρίσκονται μεταξύ των 20 χωρών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως. Παρ΄όλα αυτά η θνησιμότητα κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Η αύξηση των μολύνσεων Covid-19, η οποία όμως κινείται αντιστρόφως ανάλογα με τις περιπτώσεις ασθένειας Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να υπερβεί το όριο των 2 εκατομμυρίων κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία σε σύνολο μολύνσεων.

Η Ευρώπη έχει προς το παρόν καταγράψει πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 και περισσότερους από 346.000 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Τον χαμηλό αριθμό θανάτων από Covid-19 στην ανατολική Ευρώπη μελέτη αποδίδει στο εμβόλιο της φυματίωσης, το οποίο σύμφωνα με μελέτη πιθανώς συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό.

Σε σχετική μελέτη, ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ πληθυσμών που έχουν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού κατά της φυματίωσης, και χαμηλότερων επιπέδων θνησιμότητας από τον Covid-19. Η σύνδεση αυτή δείχνει, πρώιμα πάντα, ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης (εμβόλιο του βακίλου Calmette-Guerin – BCG) ίσως αποτρέπει τον θάνατο από τον Covid-19, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Το εμβόλιο BCG χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1921 και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλο τον κόσμο μέχρι τη δεκαετία του 1970. Πολλές χώρες στην δυτική Ευρώπη, όμως, έπαψαν τον τακτικό εμβολιασμό νεογέννητων τη δεκαετία εκείνη, καθώς είχαν μειωθεί τα επίπεδα μόλυνσης από τη φυματίωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Escobar και οι συνάδελφοί του εξέτασαν δεδομένα από χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού BCG, και τα συνέκριναν με χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, , όπου το εμβόλιο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ευρέως.

Ύστερα από τις κατάλληλες προσαρμογές των δεδομένων, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης ίσως εξηγεί, εν μέρει τουλάχιστον, γιατί τα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα σε χώρες όπως η η Ουγγαρία, η Πολωνία η Λευκορωσία, η Βουλγαρία και άλλες.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Εκτοξεύτηκε το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο Hera που θα μελετήσει τον αστεροειδή Δίμορφο

evosmos

Οι Τούρκοι δεν αρκούνται στο «προσκύνημα» Μητσοτάκη: «Στο Αιγαίο θα γίνει ότι έγινε στην Συρία»

evosmos

H Τσεχία προσέφερε βοήθεια για τις πυρκαγιές αλλά η Ελλάδα… αρνήθηκε!

evosmos

Leave a Comment