ΕΛΛΑΔΑ

Γεφύρι Αρτοτίβας: Ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα

Ένα εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι το οποίο είναι και το αρχαιότερο σωζόμενο γεφύρι του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι χτισμένο στο στενότερο σημείο του Ευήνου.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση και με την ιστορία του που ξεκινά κατά την Α΄ Ενετοκρατία (1407-1499) όπου και κατασκευάστηκε, στο γεφύρι προσδίδεται το επίθετο “μεσαιωνικό”, μετατρέποντάς το αυτόματα σε ένα από τα παλαιότερα γεφύρια ολόκληρης της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό γεφύρι Αρτοτίβας, το οποίο μέχρι και το 1950 συνέδεε τη Δυτική Αιτωλία με την ορεινή Ναυπακτία και την Ευρυτανία. Θεμελιωμένο λοιπόν σε απόκρημνους βράχους στις δύο όχθες του ποταμού Εύηνου, στο στενότερο σημείο του, θεωρείται σημείο αναφοράς για τους ντόπιους.

Το γεφύρι της Αρτοτίβας παίρνει την ονομασία του από το ομώνυμο χωριό, ενώ είναι χτισμένο πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνέδεε τα χωριά Κάτω Χρυσοβίτσα και Αχλαδόκαστρο, εμφανίζοντας ομοιότητες με τα γεφύρια της Ηπείρου, κάτι που τοποθετεί το χτίσιμο στην μορφή που είναι τώρα κάπου στα μισά του 18 αιώνα.

Μέχρι και το 1950 το γεφύρι παρέμενε σε χρήση, ενώ από το 1995 έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

«Βόμβα»: 300.000 ευρώ πρόστιμο σε πασίγνωστο ελληνικό σούπερ μάρκετ – Δείτε το λόγο

evosmos

Ηράκλειο: Παραλίγο να πνίξει τη 47χρονη γυναίκα του μπροστά στο 8χρονο παιδί τους

evosmos

ΠΗΛΙΟ: ΠΡΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΔΥΟ ΣΟΡΟΙ, ΠΙΘΑΝΑ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ – ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΙ DNA ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

evosmos

Leave a Comment