ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη ανατροπή με την Αλλαγή Ώρας 2024: Η μέρα «κλειδί» – Τότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Μία ώρα πισω θα πρέπει να γυρίσουν οι πολίτες τους δείκτες των συμβατικών ρολογιών τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου. Οι πολίτες καλούνται στις 4 το πρωί να γυρίσουν τους δείκτες μία ώρα πίσω ώστες να δείχνουν 3.

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή ώρας έχει συνδεθεί με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Όλα Τούμπα: Έγινε τελικά η «ανατροπή» με την αλλαγή ώρας, να τι πραγματικά θα συμβεί με την κατάργησή της

Αρκετά μεγάλο είναι το θέμα με την αλλαγή ή όχι της ώρας, καθώς σε άλλες χώρες η ώρα αλλάζει με βάση την εποχή και σε άλλες πάλι παραμένει σταθερή.

Στη χώρα μας είχε τεθεί πριν την περίοδο του κορονοϊού και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2019 η σκέψη να συζητηθεί το θέμα της σταθερής ώρας, ωστόσο κάτι τέτοιο μετά την πανδημία… πάγωσε!

Έγινε η ανατροπή: Τι ισχύει τελικά με την αλλαγή ώρας – Δείτε αναλυτικά τι θα συμβεί

Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της πρακτικής των αλλαγών της ώρας, απόφαση που ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ. καθώς θα εφαρμοστεί για μία ακόμη φορά η αλλαγή της ώρας. Και αυτή όπως φαίνεται δε θα είναι η τελευταία φορά, καθώς θα περάσουμε στη θερινή ώρα ξανά τον Μάρτιο, αφού η κατάργηση της αλλαγής έχει μπει στον «πάγο», χωρίς κάτι νεότερο.

Τι συνέβη όμως κι από εκεί που παντού “έπαιζε” η είδηση κατάργησης της αλλαγής της ώρας, φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για “πάγωμα”;

Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της πρακτικής των αλλαγών της ώρας, δίνοντας στα κράτη-μέλη την αρμοδιότητα να επιλέξουν αυτά τα ίδια την επίσημη ώρα τους από τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν, ανέστειλαν την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Έως σήμερα, δεν έχει γίνει σαφές αν και πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ αυτή η απόφαση.

Ως εκ τούτου, το φετινό φθινόπωρο δεν αναμένεται να φέρει αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και η χώρα θα μεταβεί στη χειμερινή ώρα κανονικά, όπως συνήθως.

Πολλοί Ευρωπαίοι έτσι θα αλλάξουν τα ρολόγια τους στις 27 Οκτωβρίου, μετακινώντας τα κατά μία ώρα πίσω, ενώ παρόμοια προσαρμογή θα γίνει για τους περισσότερους Αμερικανούς στις 3 Νοεμβρίου, δηλαδή μια βδομάδα αργότερα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τη μειοψηφία όσον αφορά την εφαρμογή της αλλαγής της ώρας, δηλαδή της περιοδικής προώθησης και αντιστροφής των ρολογιών την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η πλειονότητα των χωρών παγκοσμίως δεν τηρεί αυτή την πρακτική.

Τι συμβαίνει ανά τον κόσμο

Περίπου το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου τηρούν τη θερινή ώρα (δηλαδή την αλλαγή της ώρας), με την πλειονότητά τους να βρίσκεται στην Ευρώπη. Εντός της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών, μόνο λίγες χώρες, όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Ισλανδία, η Ρωσία και η Τουρκία, δεν τηρούν τη θερινή ώρα.

Εκτός Ευρώπης, η θερινή ώρα είναι πιο διαδεδομένη στη Βόρεια Αμερική, όπου την εφαρμόζουν ορισμένες περιοχές και πολιτείες στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, καθώς και σε διάφορα μέρη της Λατινικής Αμερικής (Χιλή, Νησιά του Πάσχα, Παραγουάη) και της Καραϊβικής.

Ειδικότερα, η Αίγυπτος είναι το μοναδικό αφρικανικό κράτος που εφαρμόζει τη θερινή ώρα.

Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η θερινή ώρα εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Στις Η.Π.Α., η Χαβάη και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας της Αριζόνα, καθώς και ορισμένα εδάφη, δεν ακολουθούν τη θερινή ώρα. Ομοίως, η Αυστραλία, η Βραζιλία και ο Καναδάς έχουν περιοχές που δεν τηρούν τη θερινή ώρα. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία, το Κουίνσλαντ, η Βόρεια Επικράτεια, η Δυτική Αυστραλία, η Νήσος των Χριστουγέννων και οι Νήσοι Κόκος (Keeling) δεν συμμετέχουν στην αλλαγή θερινής ώρας.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες χώρες έχουν προβεί σε αλλαγές στις ζώνες ώρας τους για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Για παράδειγμα, το 2016, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αποφάσισε να ανακαλέσει την αλλαγή της ζώνης ώρας του προκατόχου του, η οποία αρχικά είχε ως στόχο να επιτρέψει στα παιδιά να ξυπνούν για το σχολείο με το φως της ημέρας, λόγω ανησυχιών σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2018, ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, προσάρμοσε τα ρολόγια της χώρας του σε αυτά της Νότιας Κορέας πριν από μια ιστορική σύνοδο κορυφής, ανατρέποντας την απόφασή του το 2015 να καθιερώσει μια μοναδική ζώνη ώρας, που ονομάστηκε ώρα Πιονγκγιάνγκ.

Από το 2018, το Μαρόκο έχει υιοθετήσει ένα μόνιμο πρόγραμμα θερινής ώρας, μετατοπίζοντας ουσιαστικά τη ζώνη ώρας του. Αντί να αλλάζει τα ρολόγια του για τη θερινή και τη χειμερινή ώρα, το Μαρόκο προσαρμόζει πλέον την ώρα του με βάση τη χρονική στιγμή του Ραμαζανιού. Η κίνηση αυτή επέφερε μια πιο συνεπή προσέγγιση της χρονομέτρησης στη χώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό η μεγάλη πλειονότητα των χωρών που εφαρμόζουν ακόμα αυτήν πρακτική, αποτελούν την “Δύση”. Μένει να δούμε αν θα “ενσωματώσουν” αυτό το μέτρο και σε άλλες χώρες ή θα υποχωρήσουν στην πρακτική των υπολοίπων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Ο Ιταλός φαρσέρ Τομάσο Ντε Μπενεντέτι πίσω από τον «θάνατό» της Νανάς Μούσχουρη (ΦΩΤΟ)

evosmos

Απόφαση ΣτΕ για τα αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι – Ποιοι εξαιρούνται

evosmos

Σπείρα θησαύριζε με “κόλπο” σε βάρος στοιχηματικής εταιρείας- Έβγαλε πάνω από 200.000 ευρώ

evosmos

Leave a Comment