ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα διπλή αύξηση επιτοκίων – «Φρένο» στις επενδύσεις και στα επιχειρηματικά σχέδια

Την ανιούσα έχουν πάρει τα υψηλά επιτόκια, με την ΕΚΤ να συνεχίζει την πολιτική των αυξήσεων, ως ανάχωμα στον πληθωρισμό. Έτσι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα έρθει αύξηση 25 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 4%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι δραστικά, θεωρείται δεδομένη μία ακόμη ανάλογη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο που θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, χωρίς παράλληλα να υπάρξει δέσμευση ότι θα είναι η τελευταία.

Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η πολιτική αυτή στρέφεται ενάντια στην οικονομία, αφού λειτουργεί ανασταλτικά απέναντι στην ανάπτυξη και στα νέα επιχειρηματικά πλάνα.

Συζήτηση Χατζηδάκη-Στουρνάρα
Το ζήτημα απασχόλησε την συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι μισθοί.

Κοινή πεποίθηση ήταν ότι η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί επιβάρυνση των νοικοκυριών και τονίστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς τις τράπεζες για προστασία και στήριξη των δανειοληπτών που πιέζονται.

Παράλληλα, έγινε σαφές και από τις δύο πλευρές, πως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την προσφορά και τον ανταγωνισμό, που θα ανακόψουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Φρένο» για τις επιχειρήσεις
Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να κλείσει ο κύκλος του ακριβού κόστους χρήματος, που πλήττει διπλά την οικονομία. Από την μία συντηρεί μία κατάσταση ακρίβειας στην αγορά και από την άλλη φρενάρει ή στην καλύτερη περίπτωση αλλάζει επί τα χείρω τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει οι επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, το πρώτο 5μηνο του έτους, παρουσιάζονται μεγάλες αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων, κάτι που περιορίζει σημαντικά την πιστωτική επέκταση.

Ένας λόγος είναι ότι εκτός από τα υψηλά επιτόκια, αρνητικά λειτούργησαν και οι διπλές εκλογές, που παραδοσιακά φρενάρουν μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια τα οποία θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης τους επόμενους μήνες επιδρώντας θετικά στην πιστωτική επέκταση. Ωστόσο, δεν αναμένονται νέες μεγάλες αποπληρωμές δανείων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ – ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΚΩ, ΤΗΣ ΣΤΥΓΕΡΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ 27ΧΡΟΝΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ! ΝΕΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ!

evosmos

“ΘΕΑΤΡΟ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ” ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ 43ΧΡΟΝΗΣ ΑΪΝΤΑ

evosmos

Αθόρυβη και μεθοδική έχει βάλει τα γυαλιά σε όλους – Η Αγγελική Φράγκου αγόρασε 36 φορτηγά πλοία

evosmos

Leave a Comment