ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΣΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ! ΟΙ “ΠΑΓΙΔΕΣ” ΤΩΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΩΝ, ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ “ΚΡΥΦΟΙ” ΦΟΡΟΙ

Ρεπορτάζ εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Οι «προσωπικές διαφορές» των συντάξεων, ο επανυπολογισμός, οι ονομαστικές διαφορές είναι λίγες από τις διατάξεις οι οποίες ουσιαστικά “κλέβουν” τους συνταξιούχους.

1. Κατ αρχάς οι αναπροσαρμογές που γίνονται είναι κάτω του πληθωρισμού, καθώς έχει επιλεγεί το «τρικ» να δίνεται σαν αύξηση ο μισός πληθωρισμός και το μισό ΑΕΠ. Όταν είναι γνωστό ότι πάντα το ΑΕΠ υπολείπεται του πληθωρισμού. Έτσι φέτος με επίσημο πληθωρισμό (2022) στο 9,6%, οι συνταξιούχοι πήραν σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερη αύξηση (7,75%).

2. Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν και επικουρικές συντάξεις. Οι οποίες όμως δεν αναπροσαρμόζονται. Μάλιστα το επικουρικό ΕΤΕΑ- ΕΠ παρουσιάζει μηνιαίο έλλειμμα άνω των 45 εκ. ευρώ (άνω των 500 εκ σε ετήσια βάση), τα δε αποθεματικά αρκούν να καλύψουν τα ελλείμματα μόλις μέχρι το 2026. Οι επικουρικές δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστούν ποτέ γιατί υπάρχει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος: Το επικουρικό καταβάλει σαν συντάξεις ότι εισπράττει από εισφορές.

3. Δεν λαμβάνουν όλοι οι συνταξιούχοι αυξήσεις καθώς έχουν «προσωπική διαφορά». Μόλις 750.000 εξ αυτών θα πάρουν τα Χριστούγεννα εφάπαξ ένα «χαρτζιλίκι» από 100 έως 200 ευρώ.

4. Με τις αναπροσαρμογές αυξάνονται οι ετήσιες ονομαστικές αμοιβές, άρα οι συνταξιούχοι καλούνται να καταβάλουν περισσότερο φόρο. Και αυτό γιατί δεν τιμαριθμοποιούνται οι φορολογικοί συντελεστές (δεν αναπροσαρμόζονται κατά το ύψος των αυξήσεων και του πληθωρισμού). Κατά αυτόν τον τρόπο οι συνταξιούχοι υπόκεινται, τεχνητά σε περισσότερους φόρους.

5.Μαζί με την αυξημένη εφορία επεμβαίνει και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Ουσιαστικά πρόκειται για δεύτερο φόρο που καταβάλουν οι «απόμαχοι» για μεικτές κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και επικουρικές πάνω από 300 ευρώ.

6. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί η ακρίβεια, καθώς αυξάνει τους έμμεσους φόρους. Μια αύξηση 30% στις αρχικές τιμές συνεπάγεται και αντίστοιχη φορο-αφαίμαξη. Έτσι, οι συνταξιούχοι πληρώνουν ενιαίο-κεφαλικό φόρο ίδιο με τα πιο υψηλά εισοδήματα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Γιάννης Μπέζος: «Πήγα σε reunion και διαπίστωσα ότι όλοι οι παλιοί χαζοί παρέμειναν χαζοί»

evosmos

Meteor: Αυτός είναι ο πύραυλος των μαχητικών Rafale που «τρομοκρατεί» την τουρκική αεροπορία

evosmos

Πατέρας Αντώνιος: Με 100.000 ευρώ σε σακούλες αγόρασε τις τρεις βίλες στα Ιωάννινα εν μέσω Capital Controls

evosmos

Leave a Comment