ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

ΣΤΗ ΣΩΣΤH ΠΛΕΥΡA ΤΗΣ ΙΣΤΟΡIΑΣ Η ZAKHAROVA (ΡΩΣΙΑ): ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ, ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Αποθήκη κλοπιμαίων» χαρακτήρισε το Βρετανικό Μουσείο η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείο Εξωτερικών

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάχθηκε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διά στόματος της εκπροσώπου του Maria Zakharova, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μύδρους κατά της βρετανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ρωσίδα αξιωματούχος, «η παρουσία ξένων αντικειμένων σε δυτικά μουσεία και δη στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών αρχαιοτήτων, είναι εκδήλωση της αποικιακής παράδοσης της κλοπής».
«Είναι κλοπή, και συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτήν την άποψη.
Αυτή είναι μια αποικιακή παράδοση.
Οι Βρετανοί καταλήστευαν εθνικούς θησαυρούς από διάφορα μέρη του κόσμου επί πολλούς αιώνες και τα μουσεία τους, σε γενικές γραμμές, απαρτίζονται από αρχαιότητες οι οποίες έχουν κλαπεί από τις αποικίες», προσέθεσε η Zakharova, χαρακτηρίζοντας την παρουσία πολύτιμων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων ελληνικών, στο Βρετανικό Μουσείο, παράνομη.
«Ό,τι είναι πλούτος του Βρετανικού Μουσείου, του Λούβρου, της Αρχαίας Αιγύπτου, της Αρχαίας Ελλάδας, όλα όσα έφτασαν εκεί από την Ελλάδα και την Αίγυπτο είναι παράνομα.

Ό,τι απομακρύνθηκε από Γάλλους και Βρετανούς στρατιωτικούς ή ακόμη και διπλωμάτες, με εντελώς επινοημένες προφάσεις, δήθεν ότι δεν εξήγαγαν πολιτιστικά αγαθά ή τα εξήγαγαν προσωρινά, είναι ληστεία», ήταν το σχόλιο της Zakharova.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το σκάνδαλο με τα γλυπτά είναι «θέμα διμερών σχέσεων μεταξύ κρατών».
«Είναι ανεξάρτητα κράτη, θα λύσουν τα ζητήματά τους μόνοι τους», είπε η Zakharova.

Άνευ προηγουμένου επίθεση

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Rishi Sunak προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι κάνει «φιγούρα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του προκειμένου να γίνει η συνάντηση.
Εν μέσω έντονης έντονης κριτική και από το εσωτερικό της χώρας του, ο Sunak εμφανίστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο και επέμεινε για την ορθότητα της απόφασης του να ματαιώσει τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την εμπλοκή.
Όπως μεταδίδει το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να κάνει «φιγούρα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι ευθύνεται ο ίδιος για τη ματαίωση της συνάντησης καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Ειδικότερα, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Sunak δήλωσε πως όπως φάνηκε η συνάντηση «δεν ήταν για να συζητήσουμε ουσιαστικά θέματα για το μέλλον. Αλλά μάλλον για να… πανηγυρίσουμε».
«Αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις.
Όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν», δήλωσε επιμένοντας στις διαρροές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών κάτι που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.
«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στις νέες προκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

Για Ολλανδία… Μολδαβία

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της Μόσχας για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ολλανδία, δεδομένου ότι τις εκλογές κέρδισε ο εθνικιστής και ρωσόφιλος Geert Wilders, η Zakharova είπε: «Όσον αφορά τις προβλέψεις μας σχετικά με το πώς η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία και την πιθανή επιρροή του νέου πολιτικού ηγέτη σε αυτήν τη χώρα σε σχέση με την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, πιστεύω ότι θα καταστεί δυνατό να μιλήσουμε μόνο μετά από συγκεκριμένα βήματα.
Θα πρέπει πρώτα να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός.
Θα βασιστούμε σε συγκεκριμένα δεδομένα για να χτίσουμε την αξιολόγησή μας».
Σε σχέση με τη Μολδαβία, η Zakharova υποστήριξε πως η Ρωσία θα απαντήσει στην απόφαση των μολδαβικών αρχών να ενταχθούν στις κυρώσεις.
«Εκτιμάμε πως αυτό είναι ακόμη ένα εχθρικό βήμα που στοχεύει στην καταστροφή των ρωσο-μολδαβικών σχέσεων.
Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα μείνει αναπάντητο από την πλευρά μας».
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Μολδαβίας άρχισαν να επιδεινώνονται όταν η Maia Sandu, η οποία ακολουθεί μια φιλοευρωπαϊκή γραμμή, έγινε πρόεδρος της δημοκρατίας στα τέλη του 2020.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει έναν άνδρα να σημαδεύει και να σκοτώνει μία οδηγό

evosmos

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!!! Τουρκικός επίσημος χάρτης του 1953 τα δείχνει όλα ελληνικά

evosmos

Στράτος Σιμόπουλος: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

evosmos

Leave a Comment