ΕΛΛΑΔΑ

Εκσυγχρονισμός της Πολεμικής Αεροπορίας

Επιτέλους, μια ελληνική κυβέρνηση δεν το ρισκάρει με την Τουρκία, και αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ θεωρεί ότι η απόκτηση των 18 μαχητικών «Rafale» κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υφιστάμενων F-16, διασφαλίζει την απαραίτητη αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Όμως, αυτό δεν αρκεί. Η χώρα μας, παραδοσιακά, αποτυγχάνει στο κομμάτι της υποστήριξης του κύκλου ζωής των αεροσκαφών (life cycle support). Ένα μαχητικό, κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής, απαιτεί για τη συντήρησή του, ένα ποσό 2,5 φορές μεγαλύτερο της δαπάνης για την απόκτησή του. Δυστυχώς, αυτό σπάνια λαμβάνεται υπόψη από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ το “τέρας” της γραφειοκρατίας και των άπειρων ασφαλιστικών δικλείδων, στους αμυντικούς εξοπλισμούς, εμποδίζει τις διορθωτικές κινήσεις. Κάπως έτσι καταλήξαμε –μετά από έναν χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ– να μην έχει παραληφθεί ούτε ένα ανταλλακτικό για τα αεροσκάφη «Mirage» 2000/-5, για τα οποία είχε παγώσει κάθε μορφής υποστήριξη, από το 2013!

Είναι, επίσης, απαραίτητο να αναβαθμιστούν και οι εκπαιδευτικές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, γεγονός που θα της επιτρέψει να προετοιμάζει καλύτερα, ταχύτερα και οικονομικότερα υποψήφιους χειριστές για τα αεροσκάφη, με τα οποία θα «επιχειρεί» στο μέλλον.

Τα σημερινά εκπαιδευτικά αεροσκάφη «Τ-2» είναι “αντίκες” της δεκαετίας του ’50 και οι χειριστές υποχρεώνονται μετά το «Τ-2» να εκπαιδευθούν και σε έναν ενδιάμεσο τύπο μαχητικού αεροσκάφους, πριν μεταφερθούν στα «Rafale», σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ καλεί την κυβέρνηση:

• Να διασφαλίσει και να εγγράψει στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς, από σήμερα, τα ποσά που θα απαιτηθούν για την απρόσκοπτη υποστήριξη του κύκλου ζωής των αεροσκαφών «Rafale».

• Να επανεξετάσει την απόφαση για την απόσυρση των παλαιότερων αεροσκαφών «Mirage 2000», καθώς, παρά την ηλικία τους, συνεχίζουν να αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο, ενώ έχουν και 50% χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τα πεπαλαιωμένα «Phandom F-4».

• Να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ποιοτική, έγκαιρη και οικονομικά βέλτιστη προετοιμασία και εκπαίδευση των χειριστών για τα αεροσκάφη της επόμενης γενιάς, στα πρότυπα προηγμένων χωρών, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, που αξιοποιεί τα υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη «Hawk» για απευθείας μετάβαση των νεαρών χειριστών σε αεροσκάφη «F-35».

Οι εξοπλισμοί απαιτούν καλά “ζυγισμένες” και μακρόπνοες αποφάσεις. Ελπίζουμε να ληφθούν.

Επιτροπή Άμυνας – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Το 27% των κατοίκων της Αθήνας είναι πλέον «νόμιμοι» ή παράνομοι μετανάστες!

evosmos

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Απίστευτο! Κλείδωσε τη μητέρα της στο μπαλκόνι και έφυγε απο το σπίτι

evosmos

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

evosmos

Leave a Comment