ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία «πετάει το γάντι» στην Τουρκία: Ξεκινάει σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Υψηλόβαθμα στελέχη της γαλλικής Total παρουσίασαν χθες στο υπουργείο Ενέργειας το σχέδιο για την έναρξη της πρώτης φάσης των ερευνών στα οικόπεδα νοτιοδυτικά & δυτικά της Κρητής.

Τα δύο μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total (40%) – ExxonMobil (40%) –ΕΛΠΕ (20%). Ο γαλλικός κολοσσός κατέχει παράλληλα τον ρόλο του operator και στις δύο παραχωρήσεις.

Με βάση την παρουσίαση, η πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών αναμένεται να ξεκινήσει από την κοινοπραξία το φθινόπωρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2021.

Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα εντός του Ιουλίου, θα υποβληθεί το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (Environmental Action Plan – EAP).

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις παραχώρησης των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων», συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. Κατά την πρώτη φάση, πέρα από τις σεισμικές μελέτες, θα πραγματοποιηθεί και επιφανειακή γεωχημική έρευνα. Θα ακολουθήσει η πρόσκτηση τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, ενώ κατά την τρίτη φάση προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Οι εν λόγω παραχωρήσεις παρουσιάζουν γεωλογικές ομοιότητες με εκτάσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το γεγονός αυτό καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμου ορυκτού πλούτου.

Πάντως οι πρώτες τεκμηριωμένες απαντήσεις θα μπορούν να δοθούν μόνο μετά και την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης. Μάλιστα, πρόκληση αποτελούν τα πολύ μεγάλα βάθη στην περιοχή (έως 3.600 μέτρα), καθώς θα χρειαστούν γεωτρητικές τεχνολογίες «τελευταίας γενιάς», για τέτοια υπερβαθέα ύδατα.

Μπορεί η περιοχή να μην συμπίπτει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά συμπίπτει με την ελληνική ΑΟΖ που προκύπτει από τις ακτές της Κρήτης και είναι εντός της «λιβυκής ΑΟΖ» που επικαλείται η κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης και η Τουρκία.

Με αυτή την κίνηση η Γαλλία τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και κατά των τουρκικών διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον εκκίνηση της διαδικασίας των ερευνών, ίσως να είναι και προπομπός της συμφωνίας Ελλάδας – Λιβύης για την ΑΟΖ, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ.

Εδώ βλέπουμε την «λιβυκή ΑΟΖ» η οποία παρουσιάστηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ κι προκύπτει από το μνημόνιο Τουρκίας-Τρίπολης και η οποία «σβήνει» όλα τα ελληνικά οικόπεδα.

Εδώ είναι όλα τα οικόπεδα τα οποία αναρτήθηκαν στον διαγωνισμό του 2014 (κι έχουν χαραχτεί στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, βάση της μέσης γραμμής) από τον τότε υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, σημειώνουμε πως τα οικόπεδα 15 και 20 δεν είχαν «τολμήσει» να τα παραχωρήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις ακόμα και πριν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Μεγάλη συμφωνία μεταφοράς αεροπορικών δυνάμεων του Κατάρ στην Τουρκία – Τι πρόβλημα δημιουργείται για την Ελλάδα

evosmos

Ιταλία-Covid-19: Αύξηση των νέων κρουσμάτων, μείωση του αριθμού των νεκρών

evosmos

Κωνσταντινούπολη: Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου για μια… παραγγελιά (Βίντεο)

evosmos

Leave a Comment