ΚΟΣΜΟΣ

Κάιρο: «Με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία κλείσαμε την πόρτα στους πειρατές της Μεσογείου»

H συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου εγκρίθηκε χθες από την αιγυπτιακή Βουλή η οποία έγινε μετά την προχθεσινή έγκριση από την Επιτροπή Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων της Βουλής και πλέον απομένει η έγκριση της απόφασης από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, κάτι που αποτελεί τυπική διαδικασία.

«Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο», τόνισε χθες ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής, Αλι Αμπντελ Ααλ.

Η δήλωση του Αλι Αμπντελ Ααλ έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του Σώματος της συμφωνίας με την Ελλάδα και την τελική έγκρισή της από το Σώμα.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής προσέθεσε ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο.

«Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο», τόνισε ο Αλι Αμπντελ Ααλ, στο πλαίσιο της συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής ανέφερε ότι «ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες».

Το μέλος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Tarek El Khouly, δήλωσε:

«Πριν από λίγο ψηφίσαμε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Οι Αιγύπτιοι εγκρίναμε την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. τους χαιρετισμούς μας στην Αιγυπτιακή πολιτική και επί των Εξωτερικών ηγεσία γι αυτή την ιστορική συμφωνία «στα μούτρα» των φιλοδοξιών των πειρατών της Μεσογείου».

Στο Κάιρο εκνευρίστηκαν ιδιαίτερα με την Άγκυρα λόγω των δηλώσεων ότι η συμφωνία με την Αθήνα κατά την Τουρκία «δεν έχει νομική ισχύ» και συνεπώς ούτε η Αίγυπτος έχει έννομα συμφέροντα στην περιοχή.

Η Αίγυπτος με την συμφωνία με την Ελλάδα κατοχυρώνει το υπόλοιπο του κοιτάσματος «Ζορ» και δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τουρκία να της αμφισβητήσει το δικαίωμα της πλήρους εκμετάλλευσής του.

Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις περιοχές νότια της Κρήτης δημιουργούν μείζον πρόβλημα στις βλέψεις της Άγκυρας καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την ισχύ του αιγυπτιακού Ναυτικού συνδυασμένη με αυτήν του ελληνικού ΠΝ.

Συνεπώς αυτό που απομένει εντελώς ελεύθερο προς αμφισβήτηση είναι το Καστελόριζο..ΠΗΓΗ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Καστελόριζο: Άγνωστο drone με οθωμανικά εμβατήρια και δολιοφθορά ελληνικής σημαίας

evosmos

Σοκαριστικό τροχαίο σε κάμπινγκ: Αυτοκίνητο καταπλάκωσε σκηνή με μωρό – Τραυματίστηκαν εννέα άτομα

evosmos

Κινέζος το πήγε σε άλλο επίπεδο για να μην κολλήσει κορονοϊό: Η αυτοσχέδια «τέντα» στο μετρό και το μήνυμά του! Δείτε το βίντεο που έχει γίνει viral

evosmos

Leave a Comment