ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η στιγμή που οι Ιρανοί ανοίγουν πυρ κατά ελληνόκτητου τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν!

Ένταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης κοντά στα Στενά του Ορμούζ, καθώς το Ιράν προσπάθησε να καταλάβει δύο πετρελαιοφόρα, το ένα απ’ αυτά ήταν ελληνόκτητο, σύμφωνα με το Reuters.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron ανέφερε ότι το ένα περιστατικό αφορούσε το “Richmond Voyager”, ένα πολύ μεγάλο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Μπαχαμών, που διαχειρίζεται εκείνη, υποστηρίζοντας ότι το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό, είναι ασφαλές.

Το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη, αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία, όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των Ιρανών, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακή ασφάλειας Ambrey, επικαλούμενη δική της έρευνα για το περιστατικό.

Πλοίο του ιρανικού Ναυτικού έριξε πυρά κατά τη διάρκεια της δεύτερης απόπειρας κατάληψης, βάσει πληροφοριών από εκπρόσωπο του 5ου στόλου του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τίμοθι Χόκινς. Αμφότερα τα περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο του Ομάν, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Ο κ. Χόκινς υπογράμμισε ότι τα πυρά κατά του δεύτερου σκάφους δεν προκάλεσαν θύματα ή μεγάλες ζημιές, ενώ, τα ιρανικά πλοία υποχώρησαν μετά την «απάντηση» του αμερικανικού Ναυτικού και τα δύο τάνκερ συνέχισαν τα ταξίδια τους.

«Το ιρανικό ναυτικό έκανε προσπάθειες να καταλάβει εμπορικά δεξαμενόπλοια που διέρχονταν νόμιμα από διεθνή ύδατα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπλοίαρχος Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού ναυτικού. «Το Ναυτικό των ΗΠΑ αντέδρασε άμεσα και απέτρεψε αυτές τις ενέργειες».

Από την πλευρά του, το Ιράν δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποιο για τα συγκεκριμένα περιστατικά. Από το 2019, έχει καταγραφεί σειρά επιθέσεων κατά της ναυσιπλοΐας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου, σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Αμερικανικό drone τράβηξε βίντεο του ιρανικού πλοίου να πυροβολεί κατά του Richmond Voyager:

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Η Kίνα εκθρόνισε για πρώτη φορά την ελληνική ναυτιλία – Ο εμπορικός στόλος ξεπέρασε τον ελληνικό σε ολική χωρητικότητα

evosmos

“Αν ο αστυνομικός δεν έφερε όπλο δεν θα είχε συμβεί αυτό”! Τάδε έφη Ιωάννης Χασαπόπουλος. Τα συμπεράσματα δικά σας

evosmos

Έγκλημα στο Μεσολόγγι: Αρχαιοκαπηλία πίσω από τη δολοφονία του Μπάμπη σύμφωνα με ερευνητή

evosmos

Leave a Comment