ΥΓΕΙΑ

Σε ποια ηλικία πρέπει να κόψετε το αλκοόλ για να αποφύγετε την άνοια

Σύμφωνα με την Express ο νευρολόγος Richard Restak αναφέρει στο νέο του βιβλίο ότι το αλκοόλ είναι μια «άμεση νευροτοξίνη» για τη μνήμη.

Ο γιατρός υποστηρίζει πως η κατάλληλη ηλικία για να μπει φρένο στο αλκοόλ είναι τα 65: «Ρωτήστε τον εαυτό σας «γιατί πίνω;». Εάν η απάντηση είναι, «επειδή το αλκοόλ με βοηθά να ανεβάζω τη διάθεσή μου και να μειώνω το άγχος μου», μπορεί να διατρέχετε κάποιον κίνδυνο και ίσως είναι καλύτερο να το σταματήσετε εντελώς».

Τόνισε επίσης ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από πτώσεις αυξάνονται και επειδή το αλκοόλ θέτει τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο πτώσης, θα πρέπει να μειωθεί. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι λίγο ποτό είναι εντάξει, αλλά άλλοι προειδοποιούν ότι ακόμη και λίγο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους επειδή δεν μπορούν να το διαχειριστούν όπως όταν ήταν νέοι.

Η γιατρός Elizabeth Landsverk, ειδικός στη γήρανση και την άνοια, εξήγησε πώς ο εγκέφαλός μας διαφέρει από όταν είμαστε νέοι έως αργότερα στη ζωή: «Το συκώτι και ο εγκέφαλος έχουν τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι μετωπιαίοι λοβοί (συλλογισμός και κρίση) δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένοι. Είναι πιο πιθανό κάποιος να είναι ανοιχτός στο να πιει περισσότερο ή να πάρει περισσότερα ρίσκα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει συνήθειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα».

Ένας εμπειρογνώμονας υγείας προειδοποίησε ότι παρόλο που ορισμένοι γιατροί μπορεί να λένε ότι ένα καθημερινό ποτήρι αλκοόλ δεν βλάπτει, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το αλκοόλ είναι «νευροτοξικό» (κάθε ουσία, ανθρωπογενής ή φυσική, που είναι τοξική για τον εγκέφαλο ενός ατόμου καθώς και για το νευρικό σύστημα), και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ακόμα, το υπερβολικό βάρος ή οι παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων άνοιας. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει αυτούς τους κινδύνους εάν έχετε αυτά τα προβλήματα υγείας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Related posts

Προσοχή στον καθαρισμό με χλωρίνη: Τι κίνδυνοι υπάρχουν

evosmos

ΕΦΕΤ: Προσοχή σε παιδικά ζελεδάκια με πρόσθετες ουσίες που προκαλούν πνιγμό

evosmos

Αττική: Όπου αλλοδαπός και… κορωνοϊός – Οι γειτονιές παράνομων και νόμιμων αλλοδαπών το επίκεντρο της επιδημίας!

evosmos

Leave a Comment